Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία: Βουτιά 12% στο χρηματιστήριο μετά τα σχέδια για νέο φόρο στις τράπεζες

Το πακέτο ύψους 2,1 δισ. ευρώ που προτείνεται αφορά κυρίως φόρους σε τράπεζες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ξένης ιδιοκτησίας. Φόροι και σε επιχειρήσεις Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών.

Ρουμανία: Βουτιά 12% στο χρηματιστήριο μετά τα σχέδια για νέο φόρο στις τράπεζες

Το χρηματιστήριο στο Βουκουρέστι είναι αντιμέτωπο με βουτιά ιστορικού ρεκόρ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης σχεδίου ύψους 10 δισ. λέι Ρουμανίας (2,1 δισ. ευρώ) ή 1% του ΑΕΠ, κυρίως από νέους φόρους σε τράπεζες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ξένης ιδιοκτησίας.

Το προγραμματισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει επίσης νέους φόρους σε επιχειρήσεις Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών, που θα πρέπει να πληρώνουν 3% του τζίρου τους την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Eugen Teodoroci.

Στην ομιλία του ο Teodorovici είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, 68 λέι/MWh, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ίσως διαχειριστεί αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Το χρηματιστήριο  είναι σε πορεία για τη χειρότερη μέρα από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η πτώση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται 26,6 μονάδες βάσης, στο 5,031%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με το Bloomberg.  Οι εταιρείες Ενέργειας, Romgaz και OMV Petrom, χάνουν πάνω από 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v