Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες σε 4 τράπεζες για καρτέλ σε trading ομολόγων

Ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών και συντονισμός για τις τιμές. Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 10% του ετήσιου τζίρου μίας εταιρείας.

Προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες σε 4 τράπεζες για καρτέλ σε trading ομολόγων

Οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού που ερευνούν φερόμενο καρτέλ σε trading ομολόγων έχουν ενημερώσει τέσσερις τράπεζες ότι ίσως έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε δήλωση τους οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ερευνούν «τη συμπεριφορά από συγκεκριμένους traders σε τέσσερις τράπεζες».

Οι τράπεζες που δεν ονομάζονται έχουν λάβει «κοινοποίηση αιτιάσεων», με τις κατηγορίες, που καλύπτουν την περίοδο από το 2009 έως το 2015, να μην έχουν αποδειχθεί.

Οι επενδυτικές τράπεζες παίζουν ρόλο κριτικής σημασίας στην καρδιά της αγοράς, με την τιμολόγηση και την πώληση ομολόγων σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι οι τέσσερις τράπεζες συνεννοήθηκαν για την ανταλλαγή ευαίσθητων διαπραγματευτικών πληροφοριών και συντόνισαν τις τιμές για υπερεθνικά, κρατικά ομόλογα και χρεόγραφα οργανισμών σε αμερικανικό δολάριο.

Το γεγονός στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στη δευτερογενή αγορά, όπου το χρέος αγοράζεται και πωλείται από επενδυτές.

Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους μέχρι 10% του ετήσιου τζίρου μίας εταιρείας.

Αν και η Κομισιόν δεν κατονόμασε τις τράπεζες, η Credit Suisse εξέδωσε δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με την έρευνα, ενώ η Deutsche Bank είπε ότι είχε «προληπτικά συνεργαστεί» με την Κομισιόν και «δεν αναμένει οικονομικό πρόστιμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v