Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν 7 ξένοι οίκοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πολιτική σκηνή. Το Brexit, η οικονομική ανάπτυξη και η πορεία της αμερικανικής αγοράς. Οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών και το ζήτημα των χαμηλών αποτιμήσεων.

Τι βλέπουν 7 ξένοι οίκοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

H παγκόσμια εικόνα για τις μετοχές το 2019 γίνεται πιο δύσκολη καθώς πλησιάζουμε στα τελικά στάδια αυτού του οικονομικού κύκλου, οδηγώντας σε απογοητευτικές αποδόσεις στις περισσότερες αγορές το 2018. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των αναλυτών και strategists για τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη διάρκεια του 2018, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη ήταν υψηλή, με το κλίμα προς τις ευρωπαϊκές μετοχές να παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικό, δεδομένου του Brexit, των ευρωεκλογών του Μαΐου, των γαλλικών προβλημάτων, αλλά και των ιταλικών δημοσιονομικών ανησυχιών.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση στην παγκόσμια μεταβλητότητα λόγω της όξυνσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, των αυξανόμενων επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και της προοδευτικής απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην Ευρώπη. Αν και τα δύο τελευταία στοιχεία ήταν γνωστά στις αγορές σε όλη τη διάρκεια του 2018, η επίδρασή τους αυξάνεται.

Από την άλλη, η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό βηματισμό από τις αμερικανικές, αφού οι τελευταίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο αποτίμησής τους την τελευταία πενταετία. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν επωφεληθεί από τις αγορές των ιδίων μετοχών όπως στις ΗΠΑ, ωστόσο η μερισματική τους απόδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή, στο 3,8%, και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Παρά τις ανησυχίες αυτές, οι αποτιμήσεις των μετοχών και τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, συνεπώς το ερώτημα είναι το πότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν να τοποθετηθούν.

Οι εκτιμήσεις

Blackrock: Η ποιότητα είναι το κλειδί καθώς ο οικονομικός κύκλος εισέρχεται σε πιο ώριμη φάση. Οι δείκτες μας για την ποιότητα περιλαμβάνουν δυνατές ταμειακές ροές, ανάπτυξη και δυνατούς ισολογισμούς. Ένας τομέας που επικρατεί είναι αυτός της της υγειονομικής περίθαλψης. Ο κλάδος παρουσιάζει χαμηλή ευαισθησία στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η θετική μας θεώρηση υποστηρίζεται περαιτέρω από ευνοϊκές τάσεις δημογραφίας και καινοτομίας και από ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας μεταξύ αμυντικών τομέων. Ειδικά για την Ευρώπη, η σχετικά μειωμένη αύξηση των κερδών, η χαμηλή οικονομική δυναμική και οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι προκλήσεις. Η μεροληψία υπέρ των «μετοχών αξίας» καθιστά την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική, χωρίς σαφή καταλύτη για υψηλότερη απόδοση. Προτιμούμε τις εταιρείες υψηλότερης ποιότητας που είναι παγκόσμια προσανατολισμένες. Συνολικά συνεπώς η Ευρώπη είναι underweight.

Street State Global Advisors: Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πολιτική σκηνή. Οι ηγέτες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολούνται με τη δική τους πολιτική επιβίωση, το Brexit και την Ιταλία. Αυτό έχει αποδυναμώσει την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην προστασία της ευρωζώνης από την επόμενη κρίση. Αν οι διαπραγματεύσεις του Brexit καταλήξουν σε συμφωνία και οι λαϊκιστές δεν κατορθώσουν να κυριαρχήσουν στις εκλογές του Μαΐου, τότε οι ευρωπαϊκές αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Πιστεύουμε ότι οι πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις μετοχές και δικαιολογούν αμυντική στάση.

PIMCO: Αναμένουμε πίεση στις προσδοκίες για την αύξηση των κερδών και πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών θα παραμείνουν ασταθείς, ευνοώντας την επιφυλακτική θέση σε γενικές γραμμές και την εστίαση στην υψηλής ποιότητας αμυντική ανάπτυξη και ελάχιστη έκθεση σε κυκλικές μετοχές με υψηλά beta. Συνεχίζουμε να ευνοούμε τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη και να προτιμούμε υψηλής ποιότητας μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε αυτό το στάδιο του κύκλου, ενώ περιμένουμε να επιλέξουμε τις ευκαιρίες όταν παρουσιαστούν. Παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τον ευρωπαϊκό πιστωτικό κίνδυνο και τον εταιρικό κίνδυνο τόσο λόγω των άμεσων προκλήσεων, όσο και των πιο μακροπρόθεσμων κινδύνων για την ευρωζώνη γενικότερα στην επόμενη ύφεση.

Russell Investments: Αναμένουμε αύξηση κατά 8% των κερδών ανά μετοχή για τις αγορές μετοχών της ευρωζώνης το 2019, το οποίο είναι θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση των κερδών, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει ή να κινηθεί λίγο πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό της τάξης του 1,5%, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι οι συγκρούσεις για τους προϋπολογισμούς, το «σκληρό» Brexit και η κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Βασική μας υπόθεση είναι οι τρεις κίνδυνοι να εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια του 2019. Οι αποτιμήσεις μετοχών της ευρωζώνης είναι ουδέτερες σε σχέση με τον ιστορικό τους μέσο όρο, αλλά αρκετά υποβαθμισμένες σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch Fund Manager, η πλειονότητα των συμμετεχόντων βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της ιστορικής κατανομής τους και σε όρους contrarian αυτό είναι θετικό στοιχείο.

Schroders: Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν διαφορετικά είδη εταιρειών, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός ενσωματώνεται στην οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το νέο πληθωριστικό περιβάλλον, επειδή μπορούν να αναπροσαρμόσουν το επιτόκιο που χρεώνουν σε δάνεια και άλλα προϊόντα. Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, προτιμάμε τις ασφάλειες και είναι σημαντικό οι επενδυτές να είναι επιλεκτικοί όταν επενδύουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών επίσης πρέπει να επωφεληθεί από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Οι υποδομές ήδη υπάρχουν και οι αυξανόμενοι μισθοί σημαίνουν ότι οι καταναλωτές είναι σε θέση να φέρουν υψηλότερες τιμές. Ομοίως, οι κυκλικοί κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών -όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες- είναι επί του παρόντος πολύ φθηνά αποτιμημένοι και θα μπορούσαν να επωφεληθούν το 2019.

Invesco: Βρισκόμαστε πιο κοντά στο χρονικό σημείο όπου οι επενδυτές θα δουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι σε μια δυναμική αγορά, που μας θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για εμπιστοσύνη στα βραχυπρόθεσμα κέρδη, παρότι η προσέγγισή μας έχει ορίζοντα 3-5 χρόνια. Σε ένα περιβάλλον όπου η άνοδος των κερδών στις ΗΠΑ μπορεί να έχει φτάσει στα υψηλά της επίπεδα, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με υψηλότερη αποδοτικότητα στα κέρδη, σταθερά περιθώρια και ισχυρούς ισολογισμούς άρχισαν πρόσφατα να ξεπερνούν τις επιδόσεις τους. Όσον αφορά τις συστάσεις, παραμένουμε θετικοί για τις τράπεζες γιατί είναι σχετικά φθηνές και είμαστε πολύ διαφοροποιημένοι. Πιστεύουμε ότι το αναμενόμενο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το προσεχές έτος, μαζί με την ακόμα αξιοπρεπή ανάπτυξη και τα υψηλά επίπεδα κεφαλαίου, θα πρέπει να προσφέρουν ένα καλό risk-reward στους επενδυτές.

Lazard Asset Management: Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από σειρά σημαντικών δυνάμεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις εμπορικές πολιτικές, τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και την εξέλιξη της πολιτικής. Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση που επικεντρώνεται σε θεμελιώδη στοιχεία είναι η πλέον κατάλληλη για την αποκάλυψη των επενδυτικών ευκαιριών σε αυτό το πιο περίπλοκο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v