Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολές ΕΕ και Βρετανίας με διαβεβαιώσεις για το Brexit

Η ΕΕ δεσμεύεται σε εντατική εργασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop, σημειώνει το μπλοκ. Το Brexit κινδυνεύει επειδή το βρετανικό κοινοβούλιο ανησυχεί για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνει η Μέι.

Επιστολές ΕΕ και Βρετανίας με διαβεβαιώσεις για το Brexit

Επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση που περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις για το Brexit, έτσι ώστε να γίνει ακόμη μία προσπάθεια να πάρει τις διευκρινίσεις που θέλει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της Πρωθυπουργού, δημοσιεύει το Reuters.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία αποχώρησης το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα περάσει η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν αύριο Τρίτη, για την έγκριση ή μη της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ όσον αφορά την έξοδό τους από το μπλοκ.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Ενωση είναι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπεται στη μεταξύ τους συμφωνία. Το backstop – το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα- «δεν παρατείνει τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με το νόμο της ΕΕ στην Βόρεια Ιρλανδία περαιτέρω από αυτό που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα», σημειώνεται.

«Το backstop θα είναι προσωρινό, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία», υπογραμμίζεται. Η ΕΕ δεσμεύεται σε εντατική εργασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνουν στην Τερέζα Μέι ότι η επιστολή δεν αλλάζει τίποτα στη συμφωνία αποχώρησης.

«Περιμένω ότι η επιστολή που θα περιέχει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιευθεί νωρίς, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χρόνο οι βουλευτές να εξετάσουν αυτές τις εγγυήσεις, ενόψει της δήλωσης της Πρωθυπουργού (το απόγευμα)», σημείωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της βρετανίδας Πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους.

Μέι: Το Brexit κινδυνεύει από τους φόβους για τη Βόρεια Ιρλανδία

Τους φόβους κάποιων βρετανών και ευρωπαίων πολιτικών ότι οι ρυθμίσεις του backstop –του εναλλακτικού σχεδίου για τα ιρλανδικά σύνορα-  δεν έχουν εγγυήσεις, εξέφρασε νωρίτερα η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «πιστεύει πως ο φόβος για τις προθέσεις της ΕΕ δεν έχουν βάση».  

Τονίζει ότι είναι σίγουρη πως υπάρχει ευρεία υποστήριξη για βαθιά σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Το Brexit κινδυνεύει επειδή το βρετανικό κοινοβούλιο ανησυχεί για τη Βόρεια Ιρλανδία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μέι: Κίνδυνος να μη γίνει το Brexit, εάν απορριφθεί η συμφωνία

Κάποιοι εύχονται να καθυστερήσει ή ακόμη και να σταματήσει το Brexit, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εφαρμόσουμε την απόφαση του δημοψηφίσματος του 2016, σημείωσε σε ομιλία της τη Δευτέρα η βρετανίδα πρωθυπουργός, αφότου είχαν δημοσιευθεί οι επιστολές της ΕΕ και η δική της με διαβεβαιώσεις για το θέμα του backstop.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μέι ανέφερε στην ομιλία της ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει της συμφωνία του Brexit, τα αποτελέσματα θα είναι είτε Brexit χωρίς συμφωνία είτε ο κίνδυνος να μην υπάρξει καθόλου το Brexit.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αναταραχή βραχυπρόθεσμα. Βγάλτε το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας ψηφίζοντας τη συμφωνία που έκλεισα, τόνισε επίσης.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η παράλυση του κοινοβουλίου που θα οδηγήσει να μη γίνει το Brexit, είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν δίνουν τόσα πολλά, όσο θα ήθελαν κάποιοι βουλευτές. «Φεύγουμε στις 29 Μαρτίου, δεν πιστεύω ότι πρέπει να παρατείνουμε το Αρθρο 50».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v