Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι αγορές μετοχών δεν άκουσαν τις Κασσάνδρες

Οι προβλέψεις για το α' τρίμηνο και ποια χρηματιστήρια αναμένεται να ξεχωρίσουν. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Οι προτεινόμενοι κλάδοι για την Ευρώπη. Το Brexit και πώς θα επηρεάσει τον FTSE 100.

Γιατί οι αγορές μετοχών δεν άκουσαν τις Κασσάνδρες

Mε πολύ ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν οι μετοχικές αγορές φέτος φέρνοντας τους απαισιόδοξους σε πολύ δύσκολη θέση με το «καλημέρα» του νέου έτους, αφού η άνοδος έχει ξεπεράσει και τις εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων.

Οι πιέσεις του προηγούμενου Δεκεμβρίου, η επέκταση της οικονομίας των ΗΠΑ (αν και μειώνει ταχύτητα) και η νέα, πιο ήπια ρητορική της Fed έχουν βοηθήσει την παγκόσμια αγορά μετοχών να σημειώσει κέρδη άνω του 9%. Game changer για τις αγορές των μετοχών θα είναι τυχόν συμφωνία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, που θα κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο ανοικτό μέτωπο, με την αποκλιμάκωση να έχει επίσης βοηθήσει στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία μέχρι τώρα, η πιθανότητα ύφεσης φέτος είναι πάρα πολύ μικρή και τα πραγματικά επιτόκια της Fed παραμένουν πολύ κοντά στο μηδέν, οπότε τα περιθώρια των μετοχών διατηρούνται θετικά. Από την άλλη, ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι το 2019 είναι μεταβατικό έτος για τα χαρτοφυλάκια και η επενδυτική στρατηγική θα πρέπει να δομηθεί στο πλαίσιο αναγνώρισης του τέλους του τρέχοντος ανοδικού οικονομικού κύκλου, ο οποίος θα συνεχιστεί με χαμηλότερες ή και αρνητικές αποδόσεις για τις μετοχές μέχρι και την ολοκλήρωση της επόμενης ύφεσης.

Οι προοπτικές για φέτος συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές για τις μετοχές με κυκλική δυναμική. Αυτό, ωστόσο, που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις αποδόσεις στο επόμενο τρίμηνο, αλλά και στο 2019 συνολικά, είναι η απόφαση των διαχειριστών να τιμολογήσουν το τέλος του οικονομικού κύκλου νωρίτερα, είτε εξαιτίας της Fed είτε εξαιτίας της κατάρρευσης των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα.

Οι ΗΠΑ

Οι στρατηγικοί αναλυτές των επενδυτικών οίκων περιμένουν ότι έως το τέλος του 2019 ο S&P 500 θα φτάσει τις 3.050 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί σε απόδοση 12% πλέον, αλλά 23% από τις αρχές του έτους. Προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα φτάσουν τα 169 δολάρια στο τέλος του 2019, αυξημένα κατά 5%. Οι πολλαπλασιαστές για τις μετοχές δεν αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, αφού ο δείκτης P/E από 17 φορές για το τέλος του 2018 θα μειωθεί στις 16,2 φορές και αναμένεται να κινηθεί στις 14,5 φορές για το 2020, αφού τα EPS θα διαμορφωθούν στα 188 δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία της Factset, οι κυκλικές μετοχές θεωρούνται οι προτιμώμενες για το 2019, ενώ οι αμυντικές, δεδομένης της υψηλής αποτίμησης και του συνωστισμού θέσεων, θα πρέπει λογικά να υποαποδώσουν. Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι οι τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, βιομηχανία, interactive media και media, τεχνολογία και είδη πολυτελείας.

Παρότι οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο ακριβές από τις μετοχές της Ευρώπης, της Ασίας και των αναδυόμενων αγορών, οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν υπέρ των μετοχών των ΗΠΑ γιατί:

-Το discount στους δείκτες P/E των λοιπών περιοχών έναντι των αμερικανικών μετοχών δεν τις καθιστά απαραίτητα πιο φθηνές και σε πολλές περιπτώσεις είναι πλήρως δικαιολογημένο.

-Η αυξημένη πιθανότητα ηπιότερων κινήσεων από τη Fed, που έχει και πάλι αλλάξει τη ρητορική της, καθιστώντας την πιθανότητα για αυξήσεις των επιτοκίων άνω των δυο φορών σχεδόν μηδενική.

H Ευρώπη

To ξεκίνημα του νέου έτους βρίσκει τους contrarian επενδυτές σε πολύ ευνοϊκή θέση, αφού η επικρατούσα αντίληψη για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ουδέτερη προς αρνητική για το 2019, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών, του Brexit και της αναιμικής ανάπτυξης. Μέχρι τώρα, ο Europe Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 8,25%, όσο περίπου και η παγκόσμια αγορά. Το βασικό επιχείρημα υπέρ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι ότι οι μετοχές τους μπορούν να αποδώσουν σημαντικά έναντι των σταθερών επενδύσεων, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το 2019, οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 7% και οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα. Ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα βλάψουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι δείκτες P/E βρίσκονται ήδη κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους. O δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 14,6 φορές βάσει των ιστορικών κερδών του, αλλά και 13,6 φορές το 2019 ή 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του στα 30 έτη.

Στην Ευρώπη, η μέση τιμή-στόχος προβλέπεται στις 408 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, αποδίδοντας 11%. Οι προβλέψεις των αναλυτών αντικατοπτρίζουν στόχο P/E για το τέλος του 2019 με 12,4 φορές και 8% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατηγικοί αναλυτές διατηρούν τη σύσταση υποαπόδοσης για το επόμενο τρίμηνο και αναμένουν το 2019 ότι ο δείκτης FTSE 100 θα φτάσει τις 7.600 μονάδες ή 6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο δείκτης P/E θα σημειώσει πτώση στις 12 φορές και τα EPS θα αυξηθούν κατά 7% μέχρι το τέλος του 2019, αλλά επειδή η πιθανότητα ενός μη οργανωμένου πολιτικού γεγονότος (είτε εξόδου είτε παραμονής τελικά) αυξάνεται και οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, η πιθανή ανοδική πορεία των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περιορισμένη.

Οι προτεινόμενοι κλάδοι για την Ευρώπη είναι τα ορυχεία, η ενέργεια, η τεχνολογία, οι ασφάλειες και οι βιομηχανίες. Συνολικά, οι αναλυτές παραμένουν ουδέτεροι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, την υγειονομική περίθαλψη και τις τράπεζες, ενώ ως επί το πλείστον είναι αρνητικοί για το real estate, τα διαρκή αγαθά, τις υπηρεσίες επικοινωνίας και το λιανικό εμπόριο.

Οι αναδυόμενες αγορές

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι ο MSCI Emerging Markets μπορεί θα φτάσει τις 1.200 μονάδες, απόδοση 14%, έχοντας ήδη απόδοση 9% φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, αναμένεται σχεδόν διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS), ενώ οι αποτιμήσεις παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αναπτυγμένες αγορές με 10 φορές τα κέρδη του 2019.

Οι αγορές που έχουν ξεκινήσει δυναμικά το έτος αναμένεται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και στο επόμενο τρίμηνο, εκτιμούν οι αναλυτές. Από τη Λατινική Αμερική η Βραζιλία και η Αργεντινή, με νέους πολιτικούς ηγέτες, οδηγούν την άνοδο με 12% και 23,7% αντίστοιχα. Η Ρωσία, επίσης με 15% άνοδο φέτος, κινείται στο πάνω όριο των αποδόσεων. Η Ασία και η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μονοψήφια αύξηση EPS.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, οι αναλυτές προτείνουν τους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας, των πρώτων υλών και της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v