Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Κροάτες επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και… τις πελατειακές σχέσεις

Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τη δημοσιονομική ευθύνη και οι διεφθαρμένοι δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής, υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια σχετικής συζήτησης.

Οι Κροάτες επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και… τις πελατειακές σχέσεις

Επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις και τιμωρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία: μερίδιο των ψηφοφόρων στην Κροατία "επιμένει" σε μία λανθασμένη πολιτική αντίληψη που πολλές φορές οδηγεί και στην επανεκλογή διεφθαρμένων δημάρχων, επισήμαναν πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι και νομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τον Νόμο «Μίκο Τρίπαλο», με θέμα τις πελατειακές σχέσεις στη χώρα και τις μορφές της και πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.

Σε αντίθεση με τις σταθερές δυτικές δημοκρατίες στην Κροατία, οι ψηφοφόροι τιμωρούν τη δημοσιονομική ευθύνη και οι διεφθαρμένοι δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής, υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια της συζήτησης από τους συμμετέχοντες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο οικονομολόγος Βουκ Βούκοβιτς δήλωσε ότι από έρευνα που έχει διεξάγει προκύπτει ότι διεφθαρμένοι δήμαρχοι είχαν περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής, κάνοντας κατάχρηση δημόσιου χρήματος και εξαγοράζοντας ψήφους. "Ένας από τους τρόπους για τους πολιτικούς να παραμείνουν στην εξουσία και να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους είναι να σχηματίσουν μια αρκετά ισχυρή ομάδα βασικών υποστηρικτών που επωφελούνται άμεσα από ευνοϊκούς νόμους και κανονισμούς, αυστηρούς διαγωνισμούς, θέσεις εργασίας στους δημόσιους τομείς" δήλωσε ο Βούκοβιτς.

Ο πολιτικός επιστήμονας Κρίστιαν Κοτάρσκι (Kristijan Kotarski) παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων οι επιχορηγήσεις, οι δημόσιες προμήθειες και τα χρήματα που κατευθύνονται στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα είναι "τομείς" στους οποίους έχουν υπάρξει πελατειακά δίκτυα. Οι πελατειακές σχέσεις την τελευταία δεκαετία -πρόσθεσε- οδήγησαν σε σταδιακή "διάβρωση" της Δημοκρατίας, θέτοντας την Κροατία στην προτελευταία θέση στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v