Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Κίνας σε συμμετοχή στην πυραυλική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Μέρκελ, υπό τον φόβο μιας νέας κούρσας ξοπλισμών μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της INF, απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια Συνθήκη.

«Οχι» Κίνας σε συμμετοχή στην πυραυλική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Κίνα απέρριψε σήμερα την έκκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να συμμετέχει στη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως παραβίασε, με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα έβαζε άδικα όρια στον κινεζικό στρατό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μέρκελ, υπό τον φόβο μιας νέας κούρσας ξοπλισμών μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της INF, απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια Συνθήκη.

«Ο αφοπλισμός είναι κάτι που μας αφορά όλους και θα χαιρόμασταν βεβαίως αν τέτοιες συνομιλίες πραγματοποιούνταν όχι μόνον με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα», είπε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η πρόταση της Μέρκελ για συμμετοχή τη της Κίνας σε διαπραγματεύσεις, θεωρείται από τους Ευρωπαίους ΝΑΤΟϊκούς διπλωμάτες ως ένας δυνητικός τρόπος ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργείται από την απόσυρση των ΗΠΑ από την INF, καθώς μια νέα συνθήκη θα αντιμετώπιζε τις αμερικανικές ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από Κίνα και Ρωσία.

Όμως ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας, Yang Jiechi, μιλώντας σε πάνελ στο Μόναχο, είπε πως οι κινεζικοί πύραυλοι είναι αμυντικοί. «Η Κίνα αναπτύσσει τις ικανότητές της αυστηρά σύμφωνα με τις αμυντικές της ανάγκες και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν άλλον. Άρα είμαστε αντίθετοι στον πολυμερισμό της INF», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v