Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Ζηλανδία: Στους 49 οι νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη

Τρομοκρατικό χτύπημα σε δυο τεμένη στο Κράισττσερτς. Ένας από τους δράστες είναι 28χρονος Αυστραλός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίθεσης έκανε ζωντανή μετάδοση.

Νέα Ζηλανδία: Στους 49 οι νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη

Στους 49 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις ένοπλες επιθέσεις σε δυο τεμένη στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Οπως γνωστοποίησε, 41 άτομα σκοτώθηκαν στο τέμενος στην οδό Ντινς, 7 σε άλλο τέμενος και ένα άτομο εξέπνευσε στο νοσοκομείο. 

Περίπου 48 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης Κράιστσερτς, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Κατά την αστυνομία, ένας άνδρας κατηγορείται για φόνο, ενώ και στα δυο σημεία των επιθέσεων βρέθηκαν πυροβόλα όπλα. 

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντεν δήλωσε ότι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ένοπλες επιθέσεις.

Η πρωθυπουργός είπε πως οι επιθέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν μόνον ως τρομοκρατική ενέργεια, τονίζοντας πως αυτοί που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις και δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Ζηλανδία. 

Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως υπάρχουν άλλοι ύποπτοι, όμως δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις, είπε. Σημείωσε πως αυτοί που έχουν τεθεί υπό κράτηση δεν βρίσκονταν σε λίστα παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας. 

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το επίπεδο απειλής για την εθνική ασφάλεια αυξήθηκε από «χαμηλό» σε «υψηλό».

Η αστυνομία ανέφερε νωρίτερα πως  ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία, που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο «Brenton Tarrant»

Ο ένοπλος, όπως επιβεβαιώθηκε, κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη, έκανε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βίντεο από την επίθεση, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο, τον δείχνει να οδηγεί μέχρι το τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών. Δείχνει επίσης ανθρώπους, πιθανόν νεκρούς ή τραυματίες, να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

 

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - Τέμενος

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, τρεις άνδρες και μια γυναίκα. «Τέσσερα πρόσωπα κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.  

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε. Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε σε τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε όλη τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε, τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - Τέμενος

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - Τέμενος

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντεν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισο δήλωσε πως το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είναι Αυστραλός. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ένα πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Ως μέλη της οικογένειας των Νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν, όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης, εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Ο μουσουλμανικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση

Μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την Ασία εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη σημερινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

«Η Ινδονησία καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.

Ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταντόουι Γιαχία, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν πολίτες της χώρας του ήταν παρόντες στα τεμένη την ώρα του μακελειού.

Στη Μαλαισία ο Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη».

«Έχω λυπηθεί βαθιά από αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας», πρόσθεσε.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε για την επίθεση στα τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, αλλά και η απευθείας μετάδοση της επίθεσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από έναν από τους δράστες έχει εντείνει την οργή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση «που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι όσους τη διέπραξαν», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.

«Έχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», τόνισε.

Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, ο Καμάλ Φαρούκι δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα».

«Ένας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», τόνισε. «Άνθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ».

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, ο Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).

Ο δράστης είχε γράψει «ΤURKOFAGOS» στο όπλο του

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία. Ο 28χρονος Αυστραλός, δράστης, Μπρέντον Τάραντ, σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

 

 

Μάλιστα, το όπλο με το οποίο σκόρπισε τον θάνατο στο τέμενος της πόλης Κράιστσερτς, της Νέα Ζηλανδίας, έγραφε την λέξη «τουρκοφάγος» με λατινικούς χαρακτήρες.

Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15 το οποίο μάλιστα είχε υποστεί και τροποποιήσεις.

 

 

Ο 28χρονος Αυστραλός είχε αναγράψει στο όπλο του ονόματα μακελάρηδων που είχαν διαπράξει μαζικές δολοφονίες στο παρελθόν σε όλο τον κόσμο, αλλά και τα ονόματα των πόλεων που είχαν αιματοκυλήσει μετά από αυτές τις επιθέσεις, αναφέρει το ethnos.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Νέας Ζηλανδίας:

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις τρομοκρατικές πράξεις στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Νέας Ζηλανδίας. Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία και να υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος».





 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v