Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στα δικαστήρια η Volkswagen για παραπλάνηση επενδυτών

Η VW είπε ψέματα και παραπλάνησε επενδυτές, καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με την πώληση υποτιθέμενων καθαρών αυτοκινήτων ντίζελ και δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων, σημειώνεται.

ΗΠΑ: Στα δικαστήρια η Volkswagen για παραπλάνηση επενδυτών

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε αγωγή κατά της Volkswagen και του πρώην CEO της, Martin Winterkorn, για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κατηγορώντας την εταιρεία για «μαζική απάτη» έναντι των επενδυτών στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην προσφυγή που υποβλήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015, η Volkswagen εξέδωσε πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ομόλογα και εξασφαλισμένoυς με ενεργητικό τίτλους στις αγορές των ΗΠΑ, σε μία εποχή που τα ανώτερα στελέχη της γνώριζαν ότι πάνω από 500.000 αμερικανικά οχήματα ντίζελ υπερέβησαν σημαντικά τα νόμιμα όρια εκπομπών οχημάτων.

Αναφέρεται ότι εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με την έκδοση των χρεογράφων σε πιο ελκυστικές τιμές για την εταιρεία.

«Η VW επανειλημμένα είπε ψέματα και παραπλάνησε τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με την πώληση υποτιθέμενων καθαρών αυτοκινήτων ντίζελ και δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνεται.

Στην αγωγή ζητείται να απαγορευθεί στον Winterkorn οποιαδήποτε θέση –στελέχους ή διευθυντή- σε αμερικανική εισηγμένη εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v