Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία, Ιράν, Τουρκία και ΕΕ κατά ΗΠΑ για υψώματα του Γκολάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

Ρωσία, Ιράν, Τουρκία και ΕΕ κατά ΗΠΑ για υψώματα του Γκολάν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψώματα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί. «Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση δεν αλλάζει το γεγονός ότι (τα Υψώματα του Γκολάν) ανήκουν στη Συρία», υπογράμμισε.

Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν έχει οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν».

Συρία: Θα ανακτήσουμε την περιοχή

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», μεταδίδει το Reuters.

Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως η ανακοίνωση δείχνει «την τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» προς το Ισραήλ. Η ανακοίνωση δεν αλλάζει «την πραγματικότητα πως τα Γκολάν θα παραμείνουν συριακά και αραβικά».

«Το συριακό έθνος είναι πιο αποφασισμένο να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι συριακής εθνικής γης με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε πως δεν αναγνωρίζει κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στο Reuters. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευθυγραμμιζόμενη με τη διεθνή νομοθεσία, δεν αναγνωρίζει κυριαρχία του Ισραήλ στα εδάφη που είναι κατεχόμενα από το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων Γκολάν και δεν τα θεωρεί μέρος του εδάφους του Ισραήλ».

Εξάλλου, και η εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι κατεχόμενα από το Ισραήλ Εδάφη. «Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν, αυτό θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», είπε η Ουλρίκε Ντέμερ. «Η κυβέρνηση απορρίπτει μονομερή βήματα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v