Αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα

Στο 25% αυξάνονται οι αμερικανικοί δασμοί σε επιλεγμένα κινεζικά προϊόντα. Παράπονα Τραμπ μέσω Twitter για την αργή πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις στην Κίνα, με την οποία βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σημερινή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η αντίδραση του Πεκίνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χι θα ταξίδευε στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας που ξεκινάει αύριο προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς επί των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Είχαν προηγηθεί τον Απρίλιο συνομιλίες στο Πεκίνο τις οποίες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε χαρακτηρίσει ως παραγωγικές.

"Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισεκ. δολαρίων", υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

"Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί "είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματά" στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι "συνεχίζονται, αλλά υπερβολικά αργά, καθώς (οι Κινέζοι) προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν" και έκλεισε το μήνυμά του με τη λέξη "Όχι!".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v