Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tουρκία: «Καμπανάκι» από Moody's για υποβάθμιση

Η έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας στο εσωτερικό και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ αυξάνουν τα ρίσκα για νέα νομισματική κρίση, προειδοποιεί η Moody's. Θετικός ο αντίκτυπος από μια προσφυγή στο ΔΝΤ.

Tουρκία: «Καμπανάκι» από Moodys για υποβάθμιση

Η Moody’s προειδοποίησε την Τουρκία ότι μπορεί να την υποβαθμίσει, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές.

Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε η Moody’s σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη.

«Το outlook της αξιολόγησης μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές γίνουν πιο εύλογες και εφαρμοστεί ένα αποφασιστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες της κυβέρνησης», σημείωσε η Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης αναφέρει παράλληλα ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας υπονομεύουν και η διάβρωση της αξιοπιστίας των θεσμών και οι πολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Υποστηρίζει επίσης πως η απόφαση να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη προκαλούν αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, αν η οικονομική ανάκαμψη είναι πιο αργή από την αναμενόμενη.

«Το ενδεχόμενο νέων γεωπολιτικών εντάσεων και επιπρόσθετων πολιτικών ολισθημάτων δημιουργεί τον κίνδυνο να επαναληφθεί η νομισματική κρίση της περασμένης χρονιάς και να υπάρξουν πιο δύσκολες μακροοικονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες γενικά», επισημαίνει η Moody’s.

H αξιολόγηση της Τουρκίας μπορεί να ενισχυθεί, αν η χώρα υποβάλει αίτημα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης ή περιορίσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, τονίζει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v