Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερέ (ΕΚΤ): Η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών πίσω από τον χαμηλό πληθωρισμό

Οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αλλάζουν με πιο αργό ρυθμό από ότι σε άλλους τομείς της οικονομίας, κάτι που μπορεί να εξηγεί τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, υποστήριξε ο Μπενουά Κερέ.

Κερέ (ΕΚΤ): Η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών πίσω από τον χαμηλό πληθωρισμό

To αυξανόμενο μερίδιο του τομέα των υπηρεσιών στην οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να είναι o υπαίτιος πίσω από την πιο αργή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και τον χαμηλό πληθωρισμό, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

«Υπάρχει μεγάλο και αυξανόμενο σώμα στοιχείων που δείχνουν ότι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών είναι αναλογικά πιο "μόνιμες" από ότι σε άλλους τομείς της οικονομίας, προσαρμόζονται δηλαδή λιγότερο συχνά» τόνισε ο ίδιος. 

«Στην ευρωζώνη, το 5,6% των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών αλλάζουν κάθε μήνα, έναντι του 9,3% για τα με ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και 28% για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο παράγοντες που εξηγούν γιατί οι τιμές στις υπηρεσίες αλλάζουν με πιο αργό ρυθμό. Ο πρώτος είναι ότι οι μισθοί αντιστοιχούν σε περίπου 40% του κόστους των εισροών, έναντι 20% στον τομέα της μεταποίησης. Δεύτερον, το ποσοστό κέρδους (mark up) στον τομέα των υπηρεσιών είναι μεγαλύτερο, υποστήριξε ο κ. Κερέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v