Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κροατία: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλεί την τουριστική βιομηχανία

Οι ενώσεις Εργοδοτών και Τουρισμού της Κροατίας υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η λειτουργία πολλών καταστημάτων, ιδίως εστίασης, είναι στον "αέρα" για τη θερινή περίοδο.

Κροατία: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλεί την τουριστική βιομηχανία

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού προκαλεί "τριγμούς" στην τουριστική βιομηχανία της Κροατίας, επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση της ποσόστωσης πρόσληψης εποχικών, αλλοδαπών εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ενώσεις Εργοδοτών και Τουρισμού της Κροατίας υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η λειτουργία πολλών καταστημάτων, ιδίως εστίασης, είναι στον "αέρα" για τη θερινή περίοδο, καθώς το εργατικό δυναμικό που είναι διαθέσιμο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί -βάσει νόμου- να απορροφήσει περισσότερους αλλοδαπούς εργαζόμενους, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις που προβλέπονται. Γι' αυτό τον λόγο -προσθέτουν οι φορείς- ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και να δώσουν λύση στο πρόβλημα για το οποίο έχουν ενημερωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι φορείς υπενθυμίζουν ότι το περασμένο φθινόπωρο είχαν προειδοποιήσει ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τους ίδιους, το κροατικό Δημόσιο είναι ο μεγάλος χαμένος από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία, καθώς - όπως υπογραμμίζουν - ο τουριστικός κλάδος παράγει το 20% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v