Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Μείωση διαρθρωτικού ελλείμματος το 2020 υπόσχεται ο Κόντε

O Ιταλός πρωθυπουργός έγραψε επιστολή προς όλους τους εταίρους του της ΕΕ, στην οποία υπόσχεται πως θα μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος, ενώ χαρακτηρίζει «ακατανόητες» τις απειλές της Κομισιόν για πειθαρχικά μέτρα.

Ιταλία: Μείωση διαρθρωτικού ελλείμματος το 2020 υπόσχεται ο Κόντε

Η Ιταλία θα μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα του χρόνου και δεν θέλει χάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει με πειθαρχική διαδικασία την Ιταλία, για τον τρόπο που διαχειρίζεται το τεράστιο δημόσιο χρέος της και πιέζει τη Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της φέτος και το επόμενο έτος.

Προκειμένου να αποφύγει κάτι τέτοιο, ο κ. Κόντε έγραψε επιστολή προς όλους τους εταίρους του της ΕΕ, στην οποία υπόσχεται πως θα μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Παράλληλα, γράφει πως οι απειλές της Κομισιόν είναι «ακατανόητες», προσθέτοντας πως η ερμηνεία της επί των κανόνων της ΕΕ ποινικοποιούν τις προσπάθειες για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Κόντε τόνισε στο κοινοβούλιο ότι η απάντηση της Ιταλίας θα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης για την πορεία των οικονομικών δεικτών είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι εκείνες που κάνουν «άλλοι».

Αναφερόμενος στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), ο Κόντε τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της ιταλικής Βουλής ότι «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να την αποφύγουμε, αλλά είμαστε επίσης σίγουροι για την οικονομική μας πολιτική».

Ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επιμένει να τεθεί σε εφαρμογή μείωση των φόρων με την εφαρμογή «flat tax», ενιαίου φορολογικού συντελεστή, για τα εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ τον χρόνο. Πάντως οι λεπτομέρειες ως προς το μέτρο, ειδικά το πλαφόν της φορολογητέας ύλης για την οποία θα ισχύσει, δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί επίσημα.

Η εφαρμογή του μέτρου, που οι επικριτές του προεξοφλούν ότι θα προκαλέσει «φορολογικό σοκ», ενδέχεται να εκτροχιάσει τα έσοδα του κράτους και να αυξήσει το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 132% του ιταλικού ΑΕΠ. Η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει μολαταύτα ότι τα υψηλότερα έσοδα από τους φόρους και η εξοικονόμηση πόρων χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται φέτος, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κατώτερου μισθού -του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- θα επιτρέψουν τη μείωση των φόρων.

Σε αυτή τη βάση, ο Κόντε είπε πως πιστεύει πως είναι εφικτό να περιοριστεί στο 2,2% το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα φέτος, σε επίπεδο χαμηλότερο από το 2,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (...). Η Ιταλία εννοεί πράγματι να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ωστόσο «ως χώρα-ιδρυτικό μέλος [της ΕΕ] και τρίτη οικονομία της ηπείρου» έχει τη δυνατότητα να εξετάζει «πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες», υποστήριξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η ιταλική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιήσει 5,2 δισ. ευρώ από αναμενόμενες βελτιώσεις στον προϋπολογισμό του 2019, προκειμένου να αποφύγει τα πειθαρχικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ιταλική εφημερίδα, οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν αναμενόμενη εξοικονόμηση επί προβλεπόμενων δαπανών  ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, και η Ρώμη θα προσφερθεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να μειώσει το προβλεπόμενο έλλειμμα. 

«Το πακέτο που αποφασίστηκε χθες, εν συντομία, είναι ύψους 5,2 δισ. ευρώ το 2019 και θα φέρει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 2,2% του ΑΕΠ», κατά την Il Sole 24 Ore.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v