Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία επανακτά το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Mετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες το Συμβούλιο της Ευρώπης κατάφερε τελικά να επικυρώσει μεταρρύθμιση που δίνει ξανά στη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου, το οποίο είχε χάσει λόγω Κριμαίας.

Η Ρωσία επανακτά το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με 222 τροπολογίες οι Ουκρανοί έδωσαν σκληρή μάχη χθες, έως τις μία μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να εμποδίσουν την επιστροφή της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι τελικά που δεν κατάφεραν. 

Η συνήθως καθωσπρέπει ατμόσφαιρα της Συνέλευσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης άλλαξε δραματικά πρόσωπο, με εκτοξεύσεις σκληρών χαρακτηρισμών ανάμεσα στους βουλευτές και διηρημένες τις πολιτικές ομάδες. Η μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε εννέα ώρες, αφορούσε τη μεταρρύθμιση που θα αναιρούσε τις κυρώσεις με στέρηση του δικαιώματος ψήφου, που είχε επιβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι 18 Ρώσοι βουλευτές ταξίδευαν για το Στρασβούργο, όπου βρίσκονται ήδη σήμερα και θα συμμετέχουν αύριο στην εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, με τη λήξη της θητείας του Νορβηγού Τιόρμπορν Γιάγκλαντ. Δεν έχει ακόμα δοθεί η λίστα των 18 ονομάτων, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκονται είναι έξι βουλευτές της Δούμα που είχαν ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Γαλλία στηρίζει τη Ρωσία

H Γαλλία που έχει αυτήν την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης τάχθηκε σαφώς υπέρ του ανοίγματος στη Ρωσία, γεγονός που εξήγησε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν λέγοντας : «Εδώ δεν λύνουμε θέματα γεωπολιτικής αλλά υπερασπιζόμαστε τις αξίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το επιχείρημα άλλωστε ότι δεν θα πρέπει τα 144 εκατομμύρια των Ρώσων πολιτών να στερηθούν της δυνατότητας προσφυγής στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, που είναι ο νομικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπερίσχυσε κατά τις συζητήσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συνδρομή της Ρωσίας ως κράτος-μέλος, που που διακόπηκε το 2017, φτάνει με τους τόκους κοντά τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v