Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Πετύχαμε τέλεια ισορροπία φύλου στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

«Η Ευρώπη δεν συζητάει μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει τις γυναίκες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία θα ψηφίσει για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα μέσα Ιουλίου.

Τουσκ: Πετύχαμε τέλεια ισορροπία φύλου στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

«Για πρώτη φορά, πετύχαμε τέλεια ισορροπία φύλου στις κορυφαίες θέσεις. Η Ευρώπη δεν συζητάει μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει τις γυναίκες», τόνισε ο Τουσκ στην ολομέλεια, η οποία θα ψηφίσει για την φον ντερ Λάιεν, στα μέσα Ιουλίου.

«Ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στην κατανομή των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα «να συμμετάσχουν οι Πράσινοι» στην κατανομή των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, την ώρα που η πολιτική οικογένεια των οικολόγων δεν παίρνει κανένα πόστο, παρά την άνοδο που σημείωσε στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου.

«Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία με τους Πράσινους και η παρουσία τους στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα είναι ευεργετική (...) για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο Τουσκ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Καλώ όλους τους εταίρους μου να συμμετάσχουν οι Πράσινοι στους διορισμούς έστω κι αν δεν υπάρχει κανένας απ' αυτό το κόμμα σε πόστο-κλειδί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως υπολογίζει το απόγευμα «να περάσει το μήνυμα αυτό απ' ευθείας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υποψήφια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, την οποία πρόκειται να συναντήσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς, ευχαρίστησε τον Τουσκ για την έκκλησή του για μεγαλύτερη συμμετοχή των Πρασίνων στα ευρωπαϊκά αξιώματα. «Πιστεύω στα ειλικρινή λόγια σας, όμως δεν φαίνεται να τα συμμερίζονται όλοι στο τραπέζι του Συμβουλίου» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε πάντως.

Έχοντας τερματίσει στην τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου, η πολιτική οικογένεια των Πρασίνων μοιάζει να είναι ο μεγάλος χαμένος των διαπραγματεύσεων για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v