Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τσακαλώτος μεταξύ των ονομάτων που «παίζουν» για το ΔΝΤ

Η Λαγκάρντ θα οριστεί επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου, εάν τελικά εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο η πρόταση των ηγετών των 28 χωρών της ΕΕ. Ποια ονόματα εμφανίζονται ως πιθανοί διάδοχοι της Γαλλίδας στο ΔΝΤ.

Ο Τσακαλώτος μεταξύ των ονομάτων που «παίζουν» για το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τις διαδικασίες για την επιλογή του νέου γενικού διευθυντή του, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αποχωρήσει από το Ταμείο σε λίγους μήνες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν τη θέση να αναλάβει Ευρωπαίος, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που θέλει στο τιμόνι του ΔΝΤ να βρίσκεται κάποιος από την Ευρώπη, σημειώνει το CNBC.

Όπως υπενθυμίζει, η κα Λαγκάρντ αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, λίγο αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ αποφάσισαν πως θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, προτού αναλάβει επισήμως τα νέα της καθήκοντα, η κα Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωπαίων βουλευτών τους επόμενους μήνες και έτσι οι επίσημες συζητήσεις για τον αντικαταστάτη της στο ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν υποβάλει και επισήμως την παραίτησή της.

Σύμφωνα με το CNBC, πάντως, ήδη κυκλοφορούν κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπενουά Κερέ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κρισταλίνα Γκερογκίεβα.

Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το ΔΝΤ έχει περιθώριο λίγων μηνών για να ορίσει τον επόμενο επικεφαλής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v