Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα Reuters: Σε ύφεση η τουρκική οικονομία το 2019

H οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, ενώ η κυβέρνηση, που έχει υποβαθμίσει σημαντικά την εκτίμησή της, προβλέπει επέκταση 2,3%. Τι αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια.

Ερευνα Reuters: Σε ύφεση η τουρκική οικονομία το 2019

Η τουρκική οικονομία θα σημειώσει ύφεση το 2019, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, ενώ θα ακολουθήσει μέτρια ανάπτυξη τα επόμενα δύο έτη, ανέφεραν την Τετάρτη οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με την μέση εκτίμηση της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 οικονομολόγοι, η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος. Η κυβέρνηση, που έχει υποβαθμίσει σημαντικά την εκτίμησή της, προβλέπει επέκταση 2,3%.

Στην δημοσκόπηση καταγράφηκε μεγάλη απόκλιση στο εύρος των εκτιμήσεων, από ανάπτυξη 1% έως ύφεση 5%. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η τουρκική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,4% το 2020 και 3,4% το 2021.

Για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται ύφεση 2,5% και 1,1%, αντίστοιχα, πριν η χώρα επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,0% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η επίσημη ανακοίνωση για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου είναι προγραμματισμένη για τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία φορά που η τουρκική οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση, σε ετήσια βάση, ήταν το 2009 με ρυθμό -4,7%. Από το 2010 έως το 2017 σημείωνε μέση ετήσια ανάπτυξη 6,6%, κυρίως λόγω της οικοδομικής έκρηξης και της φθηνής χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v