Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων από ΕΕ η Αγκυρα

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα. Γνωστές χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες θέσεις ο Γ. Κουμουτσάκος.

Ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων από ΕΕ η Αγκυρα

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Cavusoglu περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις», σπεύδει να σχολιάσει ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v