Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών

Δέκα διαδοχικά σαββατοκύριακα όλο και πιο βίαιων διαδηλώσεων έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην εργατική συνοικία Σαμ Σούι Πο, καθώς άλλη μια ημέρα διαμαρτυρίας εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση ανάμεσα στην αστυνομία και ακτιβιστές.

Δέκα διαδοχικά σαββατοκύριακα όλο και πιο βίαιων διαδηλώσεων έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν σήμερα και έκαναν πορείες στο Χονγκ Κονγκ αψηφώντας για μια ακόμη φορά τη σχετική απαγόρευση της αστυνομίας.

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη διαδήλωση που άρχισε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) με συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων στη Σαμ Σούι Πο.

Εξάλλου νωρίς το απόγευμα διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στο Βικτόρια Παρκ, απ' όπου επρόκειτο να αρχίσουν μια πορεία που δεν έχει εγκριθεί από την αστυνομία.

«Είμαστε ακόμη εδώ και θα δούμε αν θα θελήσουμε να κάνουμε πορεία αργότερα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 25χρονη διαδηλώτρια που είπε ότι ονομάζεται Ουόνγκ.

Η αστυνομία επέτρεψε τη συγκέντρωση στο Βικτόρια Παρκ, όμως όχι και την πορεία που είχε προγραμματισθεί να αρχίσει από εκεί και να κατευθυνθεί προς το ανατολικό τμήμα του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχιζαν σήμερα για τρίτη διαδοχική ημέρα την καθιστική διαμαρτυρία στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ζητώντας την υποστήριξη των ξένων επισκεπτών που φθάνουν εκεί.

Κίνα: Το Λονδίνο να σταματήσει τις παρεμβάσεις στο Χονγκ Κονγκ

Σημειώνεται πως η Κίνα κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να σταματήσει τις "παρεμβάσεις" της στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από τηλεφωνική κλήση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ για να της εκφράσει την ανησυχία του για το θέμα των διαδηλώσεων.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ τηλεφώνησε στην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ για να της ζητήσει τη διεξαγωγή μιας "πλήρως ανεξάρτητης έρευνας για τα πρόσφατα γεγονότα", σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

"Η Κίνα ζητεί επισήμως από τη Βρετανία να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε δράση ανάμειξης στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας", αντέδρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Διαδίκτυο, αυτή χαρακτήρισε επίσης "εσφαλμένη" την απόφαση του Ράαμπ να τηλεφωνήσει στην Λαμ και κάλεσε το Λονδίνο να σταματήσει να "προκαλεί προβλήματα" στην πρώην αποικία του.

Το Πεκίνο παρουσιάζει ολοένα και περισσότερο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες στο Χονγκ Κονγκ ως υποστηριζόμενες από τη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v