Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο Yellowhammer: Τα χειρότερα σενάρια ενός άτακτου Brexit

Τα έγγραφα προετοιμάστηκαν στις 2 Αυγούστου, εννέα μέρες αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων, αυξημένοι έλεγχοι, διαταραχές λόγω πανικού.

Σχέδιο Yellowhammer: Τα χειρότερα σενάρια ενός άτακτου Brexit

Εγγραφα με τα χειρότερα σενάρια της βρετανικής κυβέρνησης, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη. Είχαν δημοσιευθεί για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου από τους Sunday Times.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η «Επιχείρηση Yellowhammer» προετοιμάστηκε στις 2 Αυγούστου, εννέα μέρες αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αποτελούν τη βάση ενός σχεδιασμού εξόδου χωρίς ντιλ με την ΕΕ.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η ετοιμότητα του δημοσίου και των επιχειρήσεων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι χαμηλή, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής σύγχυσης όσον αφορά την ημέρα εξόδου της χώρας.

Προβλέπεται ότι τα φορτηγά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και δυόμισι μέρες για να περάσουν τη Μάγχη, όπως και ότι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να υφίστανται αυξημένους ελέγχους στα σύνορα με την ΕΕ.

«Συγκεκριμένοι τύποι φρέσκου φαγητού θα μειωθούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος διαταραχών λόγω πανικού».

Θα επηρεαστούν οι διασυνοριακές οικονομικές υπηρεσίες, η αυξημένη κυκλοφορία και η κίνηση ενδέχεται να επηρεάσουν τις παραδόσεις καυσίμων, να διαταράξουν τις προμήθειες στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και οι αγορές, λόγω πανικού του κόσμου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις σε άλλα μέρη της χώρας.

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v