Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Μάχη στα δικαστήρια με την ΕΕ για τα €13 δισ. φόρων

Η εταιρεία-γίγαντας της τεχνολογίας υποστήριξε ότι είναι αυτή που πληρώνει τους περισσότερους φόρους στον κόσμο, παροτρύνοντας τους δικαστές να ανατρέψουν απόφαση της Κομισιόν του 2016, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πληρώσει €13 δισ. σε απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

Apple: Μάχη στα δικαστήρια με την ΕΕ για τα €13 δισ. φόρων

Η Apple τηρεί τους κανόνες, υποστηρίζει η εταιρεία-γίγαντας της τεχνολογίας, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της σε μία μεγάλη φορολογική υπόθεση που τη φέρνει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Apple να καταβάλει 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία «αντίκειται στην πραγματικότητα και την κοινή λογική», δήλωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία σε προσφυγή κατά της απόφασης που λήφθηκε το 2016.

Η εταιρεία υποστήριξε σε δικαστήριο της ΕΕ ότι είναι αυτή που πληρώνει τους περισσότερους φόρους στον κόσμο, παροτρύνοντας τους δικαστές να ανατρέψουν απόφαση της Κομισιόν του 2016, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

Ο δικηγόρος της Apple σημείωσε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η ΕΕ κάνει λάθος όταν υποστηρίζει ότι τα κέρδη της εταιρείας έπρεπε να έχουν φορολογηθεί στην Ιρλανδία και όχι στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται τα προϊόντα της.

Η διαδικασία της ακρόασης θα διαρκέσει δύο μέρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι η Apple είχε λάβει παράνομα φορολογικά κίνητρα από την Ιρλανδία και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για τους μη καταβληθέντες φόρους.

Από τη μεριά της, η Ιρλανδία, σε παράλληλη έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές για «αδικαιολόγητη κριτική» και εξεύρεση «συγκεχυμένου πλαισίου αιτιολόγησης, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν» ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Είναι σοβαρή υπέρβαση από την Κομισιόν το να υπερισχύσει του εθνικού νόμου», δήλωσε δικηγόρος της Ιρλανδίας προς τους δικαστές. «Η Επιτροπή δεν παρουσίασε ούτε μία περίπτωση στην οποία ένας φορολογούμενος αντιμετωπίστηκε λιγότερο ευνοϊκά από την Apple».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει σε κάποιους μήνες και θα μπορούσε να ενδυναμώσει ή να βάλει εμπόδια στα σχέδια της επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όσον αφορά τις φορολογικές έρευνες σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v