Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αποδείξεις» για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις δίνει η Σ. Αραβία

Εκπρόσωπος του υπ. Αμυνας θα παρουσιάσει σήμερα αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Aramco. Αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Αποδείξεις» για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις δίνει η Σ. Αραβία

Ένας εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη μια συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του βασιλείου.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Επίσης ο εκπρόσωπος θα δείξει τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Η παραγωγή θα έχει αποκατασταθεί ως τέλος Σεπτεμβρίου

Η παραγωγή αργού στη Σαουδική Αραβία θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ως το τέλος Σεπτεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου την Τρίτη.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζι μπιν Σαλμάν ανέφερε ακόμα ότι η παραγωγή αργού τον Οκτώβριο θα ανέλθει στα 9,89 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ επισήμανε ότι οι εξαγωγές αργού της χώρας δεν θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διαμήνυσε πως η Σαουδική Αραβία πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις. 

Τόνισε επίσης ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco και ποια ήταν τα κίνητρά του. 

Νωρίτερα την Τρίτη, καλά πληροφορημένες πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η παραγωγή αργού στη Σαουδική Αραβία θα αποκατασταθεί γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco. Το βασίλειο είναι κοντά στην αποκατάσταση του 70% της παραγωγής που έχασε μετά το χτύπημα, σημείωσε μια από τις πηγές.

Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η παραγωγή θα έχει επιστρέψει πλήρως στα φυσιολογικά επίπεδα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Aμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης, η τιμή του αργού κατέγραψε βουτιά 5%, στα 59,86 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: Εντολή στο Πεντάγωνο να προετοιμάσει επιλογές επιθέσεων κατά Ιράν

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου διατάχθηκαν να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αναμένει από το βασίλειο να αποφασίσει τον τρόπο της δικής του αντίδρασης, πριν αποφασίσει για τις (πολεμικές) κινήσεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και πηγές που έχουν λάβει γνώση για το σκεπτικό που υπάρχει κι αναπτύσσεται στην Ουάσινγκτον.

Δύο Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πεντάγωνο διατάχθηκε να καταρτίσει ένα «σχέδιο» αντίδρασης στη διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν έγινε μία λεπτομερή παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αίσθηση πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, καθώς αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά του Ιράν.

Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις. Τις σχετικές διαβουλεύσεις με τη Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή», όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια μέχρι την επιστροφή του Πομπέο στην Ουάσινγκτον και την πραγματοποίηση σύσκεψης της ομάδας εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ. «Όχι αυθόρμητες αντιδράσεις σε αυτό. [Οι κινήσεις] είναι προγραμματισμένες, ώστε να αποφευχθεί μία ανόητη ενέργεια», τόνισε η ίδια πηγή. Η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ προκαλεί (ήδη) την άσκηση κριτικής.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που έχει υποστηρίξει την εκδήλωση μιας αμερικανικής επιθετικής ενέργειας κατά του Ιράν μέσω βομβαρδισμού, ως αντίδραση στην επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία, προχώρησε χθες σε μία ανάρτηση στο Twitter γράφοντας ότι: «Η μετρημένη αντίδραση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone έγινε αντιληπτή από την κυβέρνηση του Ιράν ως μία ένδειξη αδυναμίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ του απάντησε γράφοντας στο Twitter: «Όχι, Λίντσεϊ, ήταν ένα δείγμα ισχύος που μερικοί άνθρωποι απλά δεν το κατανοούν». Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υπολογίζουν ότι με τη διεξαγωγή της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ηγέτες άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, αναφορικά με ενδεχόμενη αμερικανική (πολεμική) αντίδραση κατά του Ιράν. Θεωρείται ουσιαστικά απίθανο να συμβεί κάτι πριν από τις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά στον Λευκό Οίκο.

Οι επιθέσεις είχαν ως συνέπεια τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της κρατικής Saudi Aramco κατά 50%, στερώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% της ημερήσιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά.

Η πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων αλλά και άλλων επιθέσεων από τις ΗΠΑ κατά ιρανικών διυλιστηρίων αξιολογήθηκαν μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone τον Ιούνιο, ενώ διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις, ώστε οι επιλογές αυτές να επανεξεταστούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το βάρος της απόφασης πέφτει στη Σαουδική Αραβία, σχετικά με το ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να αντιδράσει. «Πρέπει να καθίσουμε με τους Σαουδάραβες και να το επεξεργαστούμε.

Ήταν μία επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία. Δεν ήταν μία επίθεση που δεχθήκαμε εμείς», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. «Έχουμε πολλές επιλογές. Αλλά δεν εξετάζω επιλογές τώρα. Πρέπει σίγουρα να βρούμε ποιος το έκανε αυτό. Συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Τραμπ. Οι αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο αίτημα για την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ δεν έχουν γίνει κάποιες αναπροσαρμογές στο ανθρώπινο δυναμικό της αμερικανικής πολεμικής μηχανής που επιτηρεί τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε χθες ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ είναι μία επιλογή. «Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σας υπόσχομαι ότι είμαστε έτοιμοι. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο με κανένα, αλλά οι ΗΠΑ είναι ετοιμοπόλεμες», τόνισε ο Πενς περιγράφοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως «τις καλύτερα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και τεχνολογικά προηγμένες σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΗΠΑ: Πράξη πολέμου από Ιράν

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μια «πράξη πολέμου», δηλώνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η ιρανική εμπλοκή.

Για τον Γκρέιαμ είναι σαφές ότι «μια τέτοια πολύπλοκη επίθεση δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση ή την άμεση εμπλοκή του Ιράν».

Αυτό «είναι κυριολεκτικά μια πράξη πολέμου», είπε ο γερουσιαστής σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ζήτησε να «αποκατασταθεί η αποτροπή της ιρανικής επιθετικότητας».

Ο Γκρέιαμ, ένα από «τα γεράκια» του περιβάλλοντος Τραμπ, πρόσθεσε ότι η «μετρημένη απάντηση» του Ρεπουμπλικανού προέδρου όταν η Ισλαμική Δημοκρατία κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιούνιο, «έγινε σαφώς αντιληπτή από το ιρανικό καθεστώς ως μια ένδειξη αδυναμίας».

Το Σαββατοκύριακο, με tweet του, ο 63χρονος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσει να «επιτεθεί σε ιρανικά διυλιστήρια», σε αντίποινα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου. Ωστόσο, πολλοί ζήτησαν προσοχή στην επιλογή της αμερικανικής απάντησης.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απέρριψε την προοπτική μιας άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης προς το Ιράν. «Απέχουμε πολύ, είμαστε ακόμα στη φάση ανάλυσης», είπε στους δημοσιογράφους.

Ενώ χθες ο Γκρέιαμ υποστήριξε ευθέως το Ριάντ, νωρίτερα φέτος ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του σουνιτικού βασιλείου στο αμερικανικό Κογκρέσο για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορείτε να παράγετε όσο πετρέλαιο θέλετε, αυτό δεν θα με πείσει (...) να σας αφήσω σε ησυχία, όταν κομματιάζετε έναν άνθρωπο μέσα σε ένα προξενείο», δήλωνε τον Ιούνιο ο Γκρέιαμ.

Διστακτικός ο Τραμπ

Γνωστός για τις παρορμητικές του αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια ασυνήθιστη για τον ίδιο προσεκτική προσέγγιση στο κατά πόσον θα καταστήσει υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δείχνοντας μικρό ενθουσιασμό για μια πολεμική σύγκρουση, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Μετά τις επιθέσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί, ο Τραμπ δεν περίμενε πολύ για να κάνει ένα tweet, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ είναι με «το δάχτυλο στη σκανδάλη» για να απαντήσουν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις. 

Τέσσερις μέρες όμως μετά, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών για τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για να έχει διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη». Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters χθες Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι αυτή προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν. «Η απάντηση για τη μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο να μη σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σημερινή στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για μια επίθεση με χημικά όπλα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v