Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Χρειάζεται δουλειά για να κλείσει η συμφωνία του Brexit

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Μέρκελ: Χρειάζεται δουλειά για να κλείσει η συμφωνία του Brexit

Πρέπει ακόμα να βρεθούν λύσεις για το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας για να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Brexit, σημείωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει «ετοιμότητα να διαπραγματευτεί με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις».

«Υπήρξαν κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, σημαντικές κινήσεις ... έτσι βρισκόμαστε σε έναν καλύτερο δρόμο από πριν, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσουμε πολύ καθαρά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στόχο», δήλωσε, μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

Προειδοποίησε δε ότι οι συνομιλίες είναι περιπεπλεγμένες και ισοδυναμούν με «τον τετραγωνισμό του κύκλου», κυρίως σε ό,τι αφορά το στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας. «Δεν μπορώ να σας πω με ποιον τρόπο θα τελειώσει αύριο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής», πρόσθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σε κάθε περίπτωση «δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση του μίσους και της βίας» στην περιοχή αυτή εξαιτίας της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ιρλανδία, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενη στην τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία, η Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει πολεμικό υλικό στην Αγκυρα υπό τις παρούσες συνθήκες και πρόσθεσε ότι κάλεσε επανειλημμένως την Τουρκία να τερματίσει την στρατιωτική της επιχείρηση.

«Τις τελευταίες ημέρες κάλεσα εντόνως την Τουρκία...να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων και το κάνω και πάλι τώρα», είπε.

«Πρόκειται για μία ανθρωπιστική τραγωδία με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες, κατά συνέπεια η Γερμανία δεν θα εξαγάγει όπλα στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας της Ενωσης το 2020, το Βερολίνο θα καταστήσει τις σχέσεις με τη Κίνα μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v