Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Σταματάει η Τουρκία την επίθεση για 120 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τη ζώνη ασφαλείας. Λάβαμε εγγυήσεις από τους Κούρδους για συντεταγμένη αποχώρηση, τόνισε ο Πενς.

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. 

«Σήμερα ανακοινώνω ότι χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ και στις στενές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Πενς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση για να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων του YPG από τη ζώνη ασφαλείας εντός 120 ωρών, σημείωσε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 32 χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία να μην υπάρξει στρατιωτική δράση στο Κομπάνι. Οι ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύτηκαν να δουλέψουν σε διεθνή βάση ώστε να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα. Επιπρόσθετα η Τουρκία και η ΗΠΑ δεσμεύονται από κοινού να καταπολεμήσουν τον ISIS στην Συρία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο πλευρών που δέχτηκαν πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και όταν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος συμπλήρωσε ότι θα δουλέψουμε με την Άγκυρα για να εφαρμόσουμε την συμφωνία.

Σε ερώτηση για το μέλλον των Κούρδων ο Μ. Πενς είπε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Αγκυρα είναι να δουλέψουν με το YPG για να διευκολύνουν την απόσυρση που όπως είπε «έχει ξεκινήσει». Θα αποσυρθούν περίπου 20 μίλια νότια από τα σύνορα, σημείωσε, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν λάβει εγγυήσεις από τους Κούρδους ότι θα αποχωρήσουν με συντεταγμένο τρόπο.

Η πρόθεση της Τουρκίας να σταματήσει τις επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει αυτή η απόσυρση καθιστά δυνατό το να συμβεί κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν πάντα υπέρ της «ζώνης ασφαλείας» και ότι θα είναι πάντα «ευγνωμονούσα» στην στήριξη του YPG στη μάχη κατά του ISIS.

«Ο Ντ. Τραμπ μας έστειλε εδώ για να σταματήσει η βία», συμπλήρωσε.

Ο Μάικ Πενς υποστήριξε ότι το θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank δεν τέθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν.

Η συμφωνία φαίνεται πως προβλέπει ότι τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας των 32 χιλιομέτρων θα έχει η Τουρκία, ο στρατός της οποίας καλείται να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβληματισμό σε όσους Κούρδους διαμένουν στην συγκεκριμένη ζώνη.

Τα Tweet Τραμπ

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει λόγο για «σπουδαία νέα» που έρχονται από την Τουρκία κάνει λόγω μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Αγκυρα (τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο) με τον Ερντογάν και μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης. Υποστηρίζει ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν και ευχαριστεί τον Τ. Ρ. Ερντογάν. 

Παράλληλα σημειώνει ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από τρεις ημέρες και ότι έπρεπε να υπάρξει κάποια «σκληρή» αγάπη (tough love) για να κλείσει.

Τουρκία: Εμείς πήραμε αυτό που θέλαμε - Δεν είναι «κατάπαυση πυρός»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να ελέγξουν οι τουρκικές δυνάμεις τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.  «Εμείς πήραμε αυτό που θέλαμε» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου. 

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την εξαγγελία της συμφωνίας από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συλλέξει η Τουρκία το βαρύ οπλισμό των κουρδικών συριακών δυνάμεων (YPG) και να καταστρέψει τις θέσεις τους.  Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως δεν πρόκειται για «κατάπαυση του πυρός», καθώς αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων κρατών, αλλά ένα «πάγωμα» της στρατιωτικής επιχείρισης στη Συρία.

Θα προάγουμε την Ειρήνη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

"Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για "σπουδαία νέα".

"Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συμφωνία είναι μόνο η αρχή λένε οι Κουρδοι

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Ασαφής η συμφωνία υποστηρίζει η Δαμασκός

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία. Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v