Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές με τη μάσκα του Γκάι Φοκς

Ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και ένα εστιατόριο που θεωρήθηκε πως υποστηρίζει το Πεκίνο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού.

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές με τη μάσκα του Γκάι Φοκς

Μετά τους εορτασμούς του Χάλογουιν στις 31 Οκτωβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ τίμησαν τη σημερινή επέτειο του Γκάι Φοκς στην τουριστική περιοχή Τσιμ Σα Τσουί του Κόουλουν φορώντας τις λευκές, χαμογελαστές μάσκες του Γκάι Φοκς που έγιναν δημοφιλείς από χάκερ κατά του κατεστημένου, την ταινία «V for Vendetta» και διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και ένα εστιατόριο που θεωρήθηκε πως υποστηρίζει το Πεκίνο, και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού, κοντά στο μουσείο Επιστήμης, όπως έχει κάνει πολλές νύχτες τους πέντε μήνες των διαδηλώσεων. Ορισμένοι διαδηλωτές προσήχθησαν ενώ άλλοι διέφυγαν.

Η επέτειος του Γκάι Φοκς γιορτάζεται με πυροτεχνήματα και φωτιές κάθε χρόνο τις 5 Νοεμβρίου στη Βρετανία. Ομοιώματα των «γκάις» καίγονται, σε ανάμνηση εκείνης της νύχτας του 1605 όταν ο Φοκς συνελήφθη για «συνωμοσία της πυρίτιδας» με σκοπό την ανατίναξη του Κοινοβουλίου.

«Είμαστε εδώ για να πούμε στην κυβέρνηση ότι δεν τους φοβόμαστε και ότι εκείνοι πρέπει να φοβούνται εμάς», δήλωσε ο μασκοφόρος 27χρονος διαδηλωτής Πέτε, μπροστά από τον τεράστιο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στο λιμάνι.

Η Λαμ απαγόρευσε τον περασμένο μήνα τις μάσκες επικαλούμενη έκτακτες εξουσίες από την εποχή της αποικιοκρατίας για πρώτη φορά σε περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά οι διαδηλωτές αψήφησαν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε μια σημαντική συνάντηση της ηγεσίας γνωστή ως ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα, το ΚΚΚ ανέφερε ότι θα βελτιώσει το σύστημα εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και στο Μακάο, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το κόμμα αποφάσισε να «εγκαθιδρύσει ένα στιβαρό νομικό σύστημα και μηχανισμό επιβολής προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στις ειδικές διοικητικές περιοχές και να τις υποστηρίξει να ενισχύσουν την επιβολή του νόμου».

Το κόμμα θα «τελειοποιήσει» τους μηχανισμούς διορισμού και απολύσεων για τους ηγέτες και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο περιοχών, προστίθεται στο κείμενο, επαναλαμβάνοντας σχόλια ενός Κινέζου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα. Και πάλι, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Θα τελειοποιήσει επίσης το σύστημα βάσει του οποίου το κόμμα έχει πλήρη δικαιοδοτική εξουσία στο Χονγκ Κονγκ, σε συμφωνία με το Σύνταγμα, ανέφερε το Xinhua.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν εναντίον ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί, και κλιμακώθηκαν στα μέσα Ιουνίου εναντίον της Κίνας. Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να διεκδικούν γενικό δικαίωμα ψήφου και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη φερόμενη αστυνομική βαρβαρότητα, μεταξύ άλλων.

Οι διαδηλώσεις, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σι αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2012, έλαβαν ευρεία υποστήριξη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στα συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα, έχει μειωθεί αισθητά από τα εκατομμύρια που είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του Ιουνίου, όμως η βία και οι βανδαλισμοί έχουν κλιμακωθεί. Οι αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια σε πολλές πρόσφατες διαδηλώσεις, καθιστώντας τες εξαρχής παράνομες με τους ακτιβιστές να διακινδυνεύουν τη σύλληψη.

Πολλοί τραυματισμοί έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά κανένας θάνατος. Ένας 22χρονος φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, ήταν σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νοσοκομειακές αρχές.

Ένας άνδρας μαχαίρωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους την Κυριακή και δάγκωσε το αυτί ενός πολιτικού κόβοντας ένα κομμάτι προτού ξυλοκοπηθεί από διαδηλωτές. Σε βάρος ενός 48χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση τραυματισμού.

Η Λαμ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους τραυματίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον 22χρονο φοιτητή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v