Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ για ΝΑΤΟ και εμπόριο: Να συμμορφωθεί η Ευρώπη

Προσβλητικά τα σχόλια Μακρόν για τον εγκεφαλικό θάνατο της Συμμαχίας, τόνισε o Aμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία βοήθησε πολύ την επιχείρηση κατά του επικεφαλής του ISIS. Βλέπει ακόμα και έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ.

Τραμπ για ΝΑΤΟ και εμπόριο: Να συμμορφωθεί η Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ υπηρετεί έναν σπουδαίο σκοπό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όσον αφορά το σχόλιο του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, για τον εγκεφαλικό θάνατο της Συμμαχίας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η αναφορά του Eμανουέλ Μακρόν είναι πολύ προσβλητική και κακή και πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει τέτοια σχόλια για το ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν τα πάει καλά οικονομικά καθώς και ότι δεν θα αφήσει το Παρίσι να εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εκτίμησε δε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Συμμαχία παρότι την έχει, όπως είπε περισσότερη ανάγκη από όλους. «Βλέπω την Γαλλία να φεύγει... τον βλέπω να φεύγει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο, αν και δεν είναι σίγουρος πότε. 

Για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι η τελευταία φέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ άδικα. «Το έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια είναι αστρονομικό και προς όφελος της Ευρώπης. Το αλλάζω αυτό και μάλιστα γρήγορα».

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό συμβαίνει. Δεν θα το αφήσουμε να συμβαίνει. Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το εμπόριο και πρέπει να συμμορφωθούν, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», τόνισε.

H Τουρκία μάς βοήθησε 

Η Τουρκία βοήθησε πολύ την αμερικανική επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι (σ.σ. κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι), δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πιο υποστηρικτική.

«Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει αμερικανικά όπλα (σ.σ. αντιαεροπορικά συστήματα Patriot), αλλά ο Ομπάμα την εμπόδισε, κι έτσι αγόρασε από τη Ρωσία».

Εγώ αποφασίζω αν θα προχωρήσει η συμφωνία με την Κίνα

Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Τα πηγαίνω πολύ καλά όσον αφορά στη συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την κλείσω», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν νομίζω ότι εναπόκειται στο αν αυτοί θέλουν να την κλείσουν, αλλά στο αν εγώ θέλω να την κάνω. Θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Τα πηγαίνω πολύ καλά, αν θέλω να κάνω τη συμφωνία, δεν ξέρω αν θέλω να την κάνω, θα το μάθουν πολύ σύντομα», κατέληξε για την εμπορική κόντρα με το Πεκίνο.

«Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v