Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σχέδιο-μαμούθ €1 τρισ. για πράσινη ανάπτυξη

Επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, σε μία άνευ προηγουμένου στροφή προς μία ουδέτερη κλιματικά οικονομία. «Πρέπει να δράσουμε τώρα», τονίζει η Φον ντερ Λάιεν.

ΕΕ: Σχέδιο-μαμούθ €1 τρισ. για πράσινη ανάπτυξη

Mε μία ριζοσπαστική αναδιάρθρωση της οικονομίας της πατάει γκάζι η Ευρωπαϊκή Ενωση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα δεσμευτούν σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής τους δήλωσης στη συνεδρίαση στις 12-13 Δεκεμβρίου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ΕΕ θα υποσχεθεί πιο πράσινες επενδύσεις και προσαρμογή των πολιτικών της.

«Εάν ο κοινός μας στόχος είναι να είμαστε μία ουδέτερη προς το κλίμα ήπειρος μέχρι το 2050, πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη  συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τη Δευτέρα.

Η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να υποσχεθεί μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών, επηρεάζοντας διάφορους τομείς, από τη γεωργία έως την παραγωγή ενέργειας.

Θα περιλαμβάνει επίσης διεξοδική ανάλυση, όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης του σημερινού στόχου για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, έτσι ώστε να φτάσει στο 50% ή ακόμη και στο 55%.

Το επόμενο βήμα θα είναι ότι η Επιτροπή θα προτείνει νόμο της ΕΕ τον Μάρτιο που θα «κάνει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα μη αναστρέψιμη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα. Η τρέχουσα πρόταση θα δεσμεύει τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια σε δημόσιους πόρους για πρωτοβουλίες για το κλίμα ή τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού του μπλοκ για την περίοδο μεταξύ 2021 και 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v