Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εντατική η Κίνα, έμφραγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Λίγες μόνο εβδομάδες απέχουν από το λουκέτο οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε ΕΕ και ΗΠΑ. Οι αναταραχές από την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα περνούν στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλούν ελλείψεις που παγώνουν τα εργοστάσια.

Στην εντατική η Κίνα, έμφραγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Στελέχη σε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές ανταλλακτικών προειδοποιούν ότι τα εργοστάσια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ βρίσκονται μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από το να αναγκαστούν να κλείσουν. Οπως υποστηρίζουν, οι διαταραχές που προκαλούνται από την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα περνούν στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο προμηθευτών, με πολλά εξαρτήματα να προέρχονται από την Κίνα και να καταλήγουν σε οχήματα που κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο των δομών παραγωγής τους στην Κίνα. Και η ιαπωνική Nissan ενημέρωσε ότι εξετάζει να παρατείνει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων στην Κίνα, σε ευθυγράμμιση με άλλε αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Toyota, Honda, Ford.

Παράλληλα, τα κέρδη των VW και BMW από τις δραστηριότητες στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς ανέστειλαν επίσης την παραγωγή τους στη χώρα. Οι δραστηριότητες της Hyundai στη Νότια Κορέα αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το κλείσιμο δεν επηρέασε την άλλη μάρκα που έχει η εταιρεία, την Kia Motors.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η επίπτωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στην Κίνα θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Sars το 2003, επειδή η κινεζική οικονομία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v