Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός η Αθήνα από τη νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η νέα συνάντηση για τη Λιβύη, με την Ελλάδα να παραμένει εκτός, καθώς προσκλήθηκαν μόνο οι χώρες που μετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Οι «εξηγήσεις» της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκτός η Αθήνα από τη νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη

Παρά τις προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις από Γερμανία, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η χώρα μας θα συμμετέχει στις επόμενες διασκέψεις με θέμα τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί, αυτή τη φορά στο Μόναχο, νέα διάσκεψη με θέμα την Λιβύη.

Σε αυτή η εκπροσώπηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υπουργοί κρατών που είχαν προσκληθεί στην προηγούμενη διάσκεψη που διεξήχθη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον κο Μπρόιλ η συνδιάσκεψη θα είναι σε συνέχεια της πρώτης, με τη διαφορά ότι εξαπλώνεται σε πολλά επίπεδα εκτός του θέματος της ασφάλειας. Το γεγονός, προκαλεί προβληματισμό τόσο για τις δεσμεύσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, αλλά και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι φέρονταν να έχουν παράσχει στην ελληνική πλευρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Αναδεικνύουν:

Α) την «εθνικοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής από τα μεγάλα κράτη της ΕΕ και

Β) την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, καθώς είχε διακηρυχθεί σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας πρέπει να έχει λόγο για τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία θα είναι παρούσα παρά τις υποψίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν εξακολουθεί να παρέχει οπλισμό στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA). Ο κος Μπρόιλ ερωτήθηκε για το πώς είναι δυνατό η Τουρκία να συμμετέχει σε ειρηνευτικές προσπάθειες ενώ εξακολουθεί να μεροληπτεί υπέρ της μιας πλευράς αλλά δήλωσε «άγνοια» και δικαιολόγησε τη συμμετοχή της Τουρκίας λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Euro2day.gr είχε αναδείξει το θέμα της Διάσκεψης της Λιβύης και τις θέσεις της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v