Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Το πανόραμα των δελφίνων για την ηγεσία του CDU

Oι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας

Γερμανία: Το πανόραμα των δελφίνων για την ηγεσία του CDU

Θέση στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία – η οποία, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απερχόμενης αρχηγού, αναμένεται μακρά – λαμβάνουν σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τον υποψήφιο Καγκελάριο, το οποίο οδηγεί και στην ηγεσία του κόμματος.

Σαφέστερα τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και κατά την τελευταία ανάδειξη Προέδρου του CDU, τον Ιανουάριο του 2018, χωρίς να περάσει στον β΄ γύρο. «Λέω πάντα – νομίζω το έχω αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια – ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες», υπογράμμισε ο 39χρονος κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ο φερόμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU και φιναλίστ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές Φρίντριχ Μερτς, ήταν εκείνος στον οποίο στράφηκαν τα βλέμματα όλων μετά την ανακοίνωση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος και θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU. Ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει ότι σκοπεύει να στηρίξει την αρχηγό του κόμματος στις διαδικασίες που περιέγραψε και παρέπεμψε τις όποιες ανακοινώσεις για αργότερα. Ωστόσο κατά το περιβάλλον του, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), όχι μόνο σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά έχει ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων.

Νέο πρόσωπο στην εξίσωση είναι, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται περισσότερο στην γραμμή της απερχόμενης ηγεσίας και τοποθετείται ξεκάθαρα στο κέντρο. Μάλιστα ένα από τα διακινούμενα σενάρια θέλει τον κ. Λάσετ να αναλαμβάνει την καγκελαρία πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας και τον κ. Μερτς να γίνεται υπουργός Οικονομίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – αν επιβεβαιωθεί – θα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία, Μάρκους Σέντερ. Στην περίπτωση που ο κ. Σέντερ εκλεγεί υποψήφιος Καγκελάριος των CDU/CSU, δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Θα παραμείνει τότε πρόεδρος του CDU η Κραμπ-Καρενμπάουερ; Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο της απερχόμενης αρχηγού, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο, ενώ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου η παράταξη σε αυτό το διάστημα να συνεχίσει να φθείρεται. Για την ώρα, ο κ. Σέντερ επιμένει ότι το θέμα δεν είναι η ηγεσία του CDU, αλλά το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας, όπως συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με στελέχη και μέλη του CDU, κριτήριο της επιλογής του αρχηγού και υποψηφίου καγκελάριου θα είναι πιθανότατα ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στα παλιά του ποσοστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v