Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Η Κίνα αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιβράδυνση από την Τιενανμέν

Το χειρότερο και το βασικό σενάριο για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην κινεζική οικονομία. Οι εκτιμήσεις του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου για την ευρωζώνη. Σε Γερμανία και Ιταλία το μεγαλύτερο πλήγμα.

Nomura: Η Κίνα αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιβράδυνση από την Τιενανμέν

Μία λεπτομερή έκθεση για τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού δημοσίευσε η Nomura. Οπως μεταδίδει ο Guardian, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κινεζική ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα στο μόλις 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, από 6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από την εποχή των επεισοδίων και της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, το 1989.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Nomura, η οικονομία θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη αυτό το τρίμηνο, με μόλις 0,5% ανάπτυξη.

Η πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη πέφτει στο 3,9% το 2020, από 5,7% προηγουμένως, ενώ τονίζει ότι ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε έχει δώσει πλήγμα στις επιχειρήσεις, έχει περιορίσει τα επίπεδα παραγωγής και έχει χτυπήσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

«Εάν τα μέτρα αποκλεισμού της Κίνας συνεχιστούν για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά κυρίως, εάν η μόλυνση γίνει πανδημία, ο φόβος θα αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη και η δραστηριότητα σε όλη την οικονομική ζωή θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.

Μία πιο παρατεταμένη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε πιο αδύναμες εμπορικές ροές, με τη Γερμανία να επηρεάζεται πιο πολύ, μεταξύ των big four. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα έχουν σημαντικές διαταραχές, ενώ η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη θα προκαλέσεις πιθανόν σοκ στην εγχώρια ζήτηση, με πλήγμα και στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο -0,1% σε ετήσια βάση το 2020, από 0,7% που είναι η βασική εκτίμηση. Και η Γερμανία και η Ιταλία θα υποχωρήσουν πιθανότατα σε ύφεση το 2020 και δεν θα αποκλείαμε την πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πιο χαμηλών επιτοκίων και δυνητικά της ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ενεργητικού. Η δημοσιονομική πολιτική ίσως χρειαστεί να αναπτυχθεί πιο ενεργά, επίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v