Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

«Τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες από έρευνες δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στη δυναμική ανάπτυξης της ευρωζώνης», σημειώνεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

Μία προσεκτικά αισιόδοξη θεώρηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης υιοθέτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο, πριν η έξαρση του κορωνοϊού αποτελέσει νέα πρόκληση για την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ θεώρησε σε εκείνη τη συνεδρίαση ότι «τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες από έρευνες δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στη δυναμική ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα».

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε πιο χαμηλά σημεία από το δυναμικό του μπλοκ, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη αδυναμία.

Η σταθεροποίηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών και ακόμη και αν η μεταποίηση δείχνει να έχει πιάσει πάτο, δεν είναι σαφές εάν η επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών έχει σταματήσει.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι υψηλές τιμές ακινήτων θα μπορούσαν να κάνουν το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ευάλωτο και τα τοπικά μέτρα ίσως πιο ανεπαρκή για τη διαχείριση του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v