Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Στροφή 180 μοιρών στα «δημοσιονομικά κίνητρα»

Η καγκελάριος της Γερμανίας θυμήθηκε τα «δημοσιονομικά κίνητρα»: Πρώτα η κρίση, μετά ο προϋπολογισμός. Οι Χριστιανοδημοκράτες συζητούν την εγκατάλειψη του δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Μέρκελ: Στροφή 180 μοιρών στα «δημοσιονομικά κίνητρα»

Η εγκατάλειψη του δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών συζητείται πλέον έντονα ακόμη και στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ενόψει των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού.

«Δεν θέλουμε να το εγκαταλείψουμε με ελαφριά καρδιά, αλλά θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο» , δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Αντρέας Γιονγκ, διευκρινίζοντας ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αποτελούν θεμελιώδη αρχή του κόμματός του, ως μέτρο δικαιοσύνης προς τις επόμενες γενιές, «αλλά όχι ιδεολογία».

Ο κ. Γιουνγκ επισήμανε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας και ζήτησε να δημιουργηθεί μια δέσμη μέτρων τα οποία θα αποτρέψουν σοβαρότερη κρίση. Ως κριτήριο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων πρότεινε να υπολογιστούν τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Ανάλογη θέση έλαβε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ: «Δεν πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις και εκλογικά δώρα. Στην περίοδο όμως μιας κρίσης δεν πρέπει οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί να αντιμετωπίζονται ως δόγμα με το οποίο δεσμεύουμε την ικανότητα του κράτους να ενεργεί και δυσχεραίνουμε την προστασία των οικονομικών συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

Ται τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο», χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν νέα χρέη, καθώς, όπως είπε, το κράτος διαθέτει αρκετό αποθεματικό και πρέπει να το χρησιμοποιήσει.

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αναμένεται να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ξανά στην «αγκαλιά» του κράτους

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με την παροχή ρευστότητας. Επιπλέον, μόλις επεκτάθηκαν και οι δυνατότητες για εργασία βραχείας διάρκειας. Εξετάζονται επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως μια δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απάντησε χθες, Τετάρτη, σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες τέτοιων μέτρων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό: «Προέχει τώρα το ξεπέρασμα της κρίσης και μετά θα δούμε τι σήμαινε αυτό για τον προϋπολογισμό μας».

Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν εδώ και πολύ καιρό την εγκατάλειψη της αρχής του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, προκειμένου να γίνουν σημαντικά περισσότερες επενδύσεις. Και από το εξωτερικό δυναμώνουν επίσης οι φωνές που ζητούν από την Γερμανία κάτι παρόμοιο.

Από το 2014, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός τα καταφέρνει να είναι ισοσκελισμένος, χωρίς νέα χρέη, κάτι το οποίο έχει συμβάλει στην έκρηξη της απασχόλησης στην αγορά εργασίας, στην σταθερή αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην αποταμίευση δισεκατομμυρίων από την εξοικονόμηση δαπανών για τόκους.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί προβλέπονται επίσης και από τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό του σοσιαλδημοκράτη (SPD) ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v