Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Μεταφορά μεταναστών σε ελληνικό λιμάνι

Ευρωπαϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο με χρήση λιμανιού της Κρήτης. Θα αποβιβάζονται εκεί διασωθέντες μετανάστες, που θα διανέμονται ακολούθως σε άλλες χώρες.

Λιβύη: Μεταφορά μεταναστών σε ελληνικό λιμάνι

Σε συμφωνία για την έναρξη επιχείρησης με σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδος.

Οι χώρες της Ένωσης θα συμμετέχουν στη νέα ευρωπαϊκή Επιχείρηση «EUNAVFOR MED ΕΙΡΗΝΗ» (IRINI) με πλωτά και εναέρια μέσα, εξέλιξη που, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, επιδίωκε η Αθήνα προκειμένου να μπλοκάρει τις κινήσεις και τη δράση της Τουρκίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μετά και τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ στη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη διάθεση εκ μέρους της χώρας μας ενός λιμανιού της Κρήτης για την αποβίβαση μεταναστών που ενδεχομένως εντοπιστούν και διασωθούν από τα ευρωπαϊκά πλωτά μέσα που θα επιχειρούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Από εκεί, άμεσα οι διασωθέντες θα μεταφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τα κονδύλια της επιχείρησης να προέρχονται στο σύνολό τους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο για «σημαντική εξέλιξη» που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή και θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδος για τον σκοπό αυτό.

Από εδώ και στο εξής, κατά τη συμφωνία, θα παρεμποδίζεται η όποια προσπάθεια για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με το σχετικό εμπάργκο να βρίσκεται σε ισχύ, ενώ ανά τετράμηνο η επιχείρηση θα μπορεί να αναθεωρηθεί, εφόσον διαπιστωθεί πως δεν λειτουργεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v