Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Το «nein» του Βερολίνου και το... δίλημμα του κρατουμένου

Γιατί η ΗSBC εκτιμά ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ευρωζώνη συμβαίνει ήδη. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επιπτώσεις στα ομόλογα και ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ενωση.

HSBC: Το «nein» του Βερολίνου και το... δίλημμα του κρατουμένου

Την άποψη ότι η αμοιβαιότητα του χρέους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης συμβαίνει, ούτως ή άλλως, υποστηρίζει η HSBC.

Από τη σκοπιά της κάθε χώρας που είναι καθαρός δανειστής, η κοινή έκδοση ομολόγων φέρνει μαζί της ηθικό κίνδυνο και μπορεί να πιστεύουν ότι η καλύτερη απάντησή τους σε αυτόν τον κίνδυνο είναι να διατηρήσουν το υπάρχον status quo. Από την άλλη, όμως, ο σχεδόν διπλασιασμός του ισολογισμού της ΕΚΤ σε ποσοστό άνω του 50% του ΑΕΠ, κατά την τελευταία δεκαετία, αναμφισβήτητα λέει ότι η αμοιβαιότητα του χρέους συμβαίνει ούτως ή άλλως. Η ισορροπία είναι μια χαρά, εκτιμάει η HSBC, με τα μισά μέλη της Ευρωζώνης να επιθυμούν κάποια μορφή κοινών εκδόσεων ομολόγων, τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι 0 κυρίαρχος παίκτης και η πρόκληση της πανδημίας αφορά όλα τα μέλη.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εννέα χωρών που είναι υπέρ της έκδοσης των κορωνο-ομολόγων δεν συμπεριλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, τρεις χώρες που έχουν επανειλημμένα αντισταθεί στην αμοιβαιότητα του χρέους. Στο παρελθόν, η έννοια των ευρωομόλογων απορρίφθηκε από τις βασικές χώρες της ευρωζώνης, επειδή είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιότητας στο χρέος.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας περιέγραψε την εκ νέου συζήτηση για την κοινή έκδοση ομολόγων ως «φανταστική συζήτηση» και επισήμανε ότι η συζήτηση έχει ήδη γίνει, χαρακτηρίζοντάς την ως «απορριφθέντες - πεθαμένες ιδέες» (discarded ideas coming back from the dead, Handelsblatt, 25 Μαρτίου).

Το δίλημμα του κρατουμένου της Ευρωζώνης

Η αμοιβαία καλύτερη λύση για την Ευρωζώνη είναι η συνεργασία, αυτό δηλαδή που οι περισσότερες χώρες προτιμούν, από το να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν, σε ένα «δίλημμα του κρατουμένου»* για την Ευρώπη. Η διατήρηση του ίδιου καθεστώτος προϋποθέτει ότι υπάρχουν ήδη εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης τη ενεργοποίησης του ESM, αρκεί πράγματι να είναι απλό και εφικτό να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί. Η HSBC εκτιμάει ότι 9 από τις 19 χώρες προσφάτως έκαναν πρόταση για «κορωνο-ομόλογα».

Η άρνηση ήταν προβλέψιμη

Με τα χρόνια, έχουμε συνηθίσει τις συζητήσεις στην αγορά γύρω από την κοινή έκδοση ομολόγων στην Ευρωζώνη, εξηγεί η HSBC. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2011/12. Ενώ οι καθαρές πιστώτριες χώρες αντιστέκονται στις προτάσεις για κοινή έκδοση, φαίνεται ότι η ηγεσία της ΕΚΤ υποστηρίζει και συχνά εντοπίζει περισσότερες ανάγκες σε κυβερνητικό επίπεδο.

Επιπτώσεις στην αγορά - πιο σφικτά spread μεταξύ των ομολόγων

Τον τελευταίο μήνα, οι αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα (Bunds) διαμορφώνονται μεταξύ των -19 μονάδων βάσης και των -86 μονάδων βάσης, υποαποδίδοντας των λοιπών ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η HSBC σημειώνει ότι έχει φτιαχτεί ένα «πάτωμα» βάσει των αποδόσεων του Bund και αναμένουν τη συνεχιζόμενη χαμηλή απόδοσή του έναντι των ανταλλαγών επιτοκίων αλλά και των άλλων κρατικών ομολόγων των χωρών που δεν είναι στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η διεύρυνση των περιθωρίων των ομολόγων θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να προετοιμαστούν για την πιο μακροπρόθεσμη σύγκλιση, κατά τη γνώμη της HSBC.

*Το «δίλημμα του κρατουμένου» στη θεωρία παιγνίων εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές λογικά σκεπτόμενων παικτών που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις. Δύο άτομα συλλαμβάνονται από την αστυνομία ως ύποπτοι διάπραξης κάποιων εγκλημάτων. H αστυνομία δεν έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να τους κατηγορήσει, οπότε τους βάζει σε χωριστά δωμάτια, εμποδίζοντάς τους να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία. O εισαγγελέας επισκέπτεται και τους δύο, τον καθένα χωριστά, και κάνει στον καθένα την εξής πρόταση: Αν καταθέσει εναντίον του άλλου (και ο άλλος δεν μιλήσει), τότε η συνεργασία αμοίβεται με άμεση απελευθέρωση, ενώ ο «άλλος» θα τιμωρηθεί με 12 χρόνια. Αν δεν μιλήσει ούτε αυτός ούτε ο άλλος, θα τιμωρηθούν και οι δύο με 1 χρόνο φυλακή για ήσσονος σημασίας αδικήματα για τα οποία η αστυνομία έχει αποδείξεις. Αν καρφώσουν και οι δύο ο ένας τον άλλον, τότε θα τιμωρηθούν με 4 χρόνια ο καθένας. Η προφανής λύση είναι η συνεργασία των δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v