Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλαν Σίρερ: Τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι για ομάδες που κερδίζουν εκατομμύρια

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League «κατακεραύνωσε» τους συλλόγους που προσπαθούν να επωφεληθούν χωρίς να το έχουν ανάγκη. Οι κυβερνητικές στηρίξεις αφορούν ανθρώπους που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Αλαν Σίρερ: Τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι για ομάδες που κερδίζουν εκατομμύρια

Ο Αλαν Σίρερ καλεί τους θεσμικούς φορείς της Premier League να αφήσουν τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού με 260 γκολ, τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω της στήλης που διατηρεί στον ιστότοπο του BBC και «κατακεραύνωσε» τους συλλόγους που κάνουν χρήση κυβερνητικών μέτρων ανακούφισης, χωρίς στην πραγματικότητα να το έχουν ανάγκη.

«Είναι ντροπή κάποιοι σύλλογοι να προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων, χωρίς πραγματικά να υπάρχει ανάγκη. Το μέτρο αυτό δεν θεσπίστηκε για να βοηθήσει επιχειρήσεις με κέρδη εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια.

Αφορά μικρές εταιρείες που κινδυνεύουν να «βαρέσουν κανόνι» και οι υπάλληλοί τους να μείνουν στον δρόμο. Η Λίβερπουλ ήδη έκανε πίσω, όμως υπάρχουν κι άλλες ομάδες της Premiership που έχουν πάρει αυτή την απόφαση. Ίσως να είναι σωστό για τη Νόριτς ή για άλλες ομάδες που ενδεχομένως να δυσκολευτούν πολύ στην περίοδο της κρίσης, αλλά σίγουρα δεν είναι σωστό για τις αποκαλούμενες ‘μεγαλύτερες' ομάδες» έγραψε ο Σίρερ.

Οσον αφορά τους ποδοσφαιριστές και την πρόταση της διοργανώτριας αρχής για οριζόντια μείωση 30%, ο άλλοτε ηγέτης της Νιούκαστλ, της Μπλάκμπερν και της εθνικής Αγγλίας υποστήριξε:

«Οι παίκτες θέλουν να ξέρουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Επίσης πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι εκατομμυριούχοι, παρόλα αυτά δέχονται γενικευμένη κριτική ως ένα σύνολο σούπερσταρ, είτε είναι, είτε όχι. Από τη δική μου εμπειρία, θεωρώ ότι όλοι θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι, ανεξάρτητα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είμαι βέβαιος ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δείτε ποδοσφαιριστές να δωρίζουν εκατομμύρια, εκεί που πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι απαραίτητο και ήδη έχουμε δει τον Ντε Χέα, τον Ράσφορντ και τον Χέντερσον να εμπλέκονται σε φιλανθρωπίες».

Τέλος, συμφώνησε με την άποψη ότι το πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο και η διακοπή του αποτελεί έσχατη λύση. «Πάντως οφείλουμε να περιμένουμε μέχρι να γίνει ασφαλές το περιβάλλον. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να περιμένουμε υπομονετικά, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι μας απλώς εικάζουμε τι πρόκειται να συμβεί».

Η Premier League απαντά για την «έλλειψη αλληλεγγύης»

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζούλιαν Νάιτ, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαιτήσει φόρο στους συλλόγους της Premier League, δεδομένου πως θεωρεί ότι δεν υποστηρίζει επαρκώς οικονομικά την πανδημία του κορονοϊού.

Ο γενικός διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, απάντησε μέσω επιστολής, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σημαντικός στον τομέα μας, ενώ οι απώλειες υπολογίζονται σε 1 δισ. λίρες (1,13 δις. ευρώ), εάν δεν συνεχισθεί η χρονιά».

Και παρά το ενδεχόμενο αυτό, ανακοινώθηκε πως οι αγγλικοί σύλλογοι, συμφώνησαν να δώσουν 140 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση πτώχευσης. Παράλληλα, δόθηκαν 22 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) και στο σύστημα δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο καταπολεμά την πανδημία, ενώ οι σύλλογοι πρότειναν μείωση στους μισθούς των παικτών κατά 30%.

Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική συνδιάσκεψη, το περασμένο Σάββατο (4/4), η ένωση επαγγελματιών παικτών εξήγησε ότι «η προτεινόμενη μείωση των μισθών κατά 30% για τη διάρκεια μιας δωδεκάμηνης περιόδου, θα σήμαινε περικοπές μισθών πέραν των 500 εκατομμυρίων λιρών και απώλεια περισσότερων από 200 εκατομμύρια λίρες σε φορολογικές εισφορές. Τι αποτέλεσμα θα είχε αυτή η απώλεια εσόδων για την κυβέρνηση στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας»;

Σχετικά με την απόφαση ορισμένων ομάδων να χρησιμοποιήσουν την εργασία με μειωμένο ωράριο -όπως η Τότεναμ- που προκάλεσε πραγματική κατακραυγή στην Αγγλία, ο Μάστερς παραδέχεται ότι «ο περιορισμός πρέπει να ισχύει για όλους», ενώ αναγνωρίζει ότι «οι σύλλογοι λαμβάνουν την απόφασή τους, χωρίς διαβούλευση και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. Κάθε σύλλογος, θα έχει την δική του θέση. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις πολύ μεγάλες απώλειες που θα αντιμετωπίσουμε και, ελλείψει αυτού, οι ομάδες ή άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το ποδόσφαιρο για το εισόδημά τους, θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v