Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα 2,3 τρισ. σε δάνεια προσφέρει η Fed(!)

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κινητοποιήθηκε για να προσφέρει επιπλέον 2,3 τρισ. δολάρια σε δάνεια. Θέτει σε λειτουργία νέες γραμμές για ρευστότητα σε μικρές επιχειρήσεις και δήμους και επεκτείνει μέτρα που λανσάρισε προ μηνός για να στηρίξει την αγορά εταιρικού χρέους.

Εξτρα 2,3 τρισ. σε δάνεια προσφέρει η Fed(!)

Επιπρόσθετη ρευστότητα που φτάνει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ανακοίνωσε η Fed. Στόχος της νέας διευκόλυνσης είναι να φτάσει χρήμα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και σε δήμους που δοκιμάζονται.

«Ο ρόλος της Fed είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορούμε σε αυτή την περίοδο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, και οι δράσεις μας σήμερα θα βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη είναι όσο πιο ενεργητική γίνεται», δήλωσε ο Τζ. Πάουελ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα προσφέρει στήριξη στα προγράμματα της Fed.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η κυριότερη από τις σημερινές δράσεις της Fed είναι η δημιουργία ενός νέου «Main Street Lending Fund» μεγέθους 600 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το σχέδιο είναι να προσφερθούν 4ετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκου για έναν χρόνο. Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα κρατήσουν μερίδιο 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο στον νέο μηχανισμό της Fed.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό για την απευθείας αγορά $500 δισ. βραχυπρόθεσμων χρεογράφων από πολιτείες, περιφέρειες και πόλεις.

Ισχυρή ανάκαμψη αναμένει ο Πάουελ

H αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη μόλις χαλαρώσει η πανδημία υποστήριξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, θα είναι ισχυρή» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε ομιλία του στο Ινστιτούτου Brookings.«Μπήκαμε σε αυτή την ταραγμένη περίοδο με μια ισχυρή οικονομία και αυτή θα βοηθήσει την ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι τα προγράμματα που έχουν τεθεί σε ισχύ αποδίδουν και οι «συνθήκες στην αγορά έχουν σε γενικές γραμμές βελτιωθεί».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στην περίοδο πριν τον κορωνοϊό και σε μια «θέση ανακτημένης οικονομικής ισχύος».

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας θα είναι προσωρινό, υπογράμμισε.

Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Fed χρησιμοποιεί της δανειακές της ικανότητες και δεν στέλνει επιδοτήσεις σε δικαιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v