Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργανισμός Αξιολόγησης Αυστρίας: Υπό δοκιμή 79 εμβόλια και 155 φάρμακα

Ποια σκευάσματα και ποιες ερευνητικές προσπάθειες είναι πιο κοντά στην τελική φάση. Τα «επαναπροσανατολισμένα» φάρμακα, η κρίσιμη διάκριση και ο κίνδυνος επιπλοκών.

Οργανισμός Αξιολόγησης Αυστρίας: Υπό δοκιμή 79 εμβόλια και 155 φάρμακα

Παγκόσμια επιστημονική κινητοποίηση, έχει σημάνει ο νέος κορωνοϊός. Τεράστιος αριθμός ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε φάση αναζήτησης εμβολίου και φαρμάκων κατά του SARS-COV 2, ο οποίος έχει προκαλέσει - μέχρι σήμερα - πάνω από 1,7 εκατομμύριο λοιμώξεις και περισσότερους από 108.000 θανάτους παγκοσμίως.

Υπό μελέτη βρίσκονται 79 εμβόλια κατά του ιού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης από 40 μέρες και πάνω, 155 φάρμακα για την αντιμετώπιση της CoViD-19, ενώ σε εξέλιξη είναι 29 κλινικές μελέτες οι οποίες έχουν αδειοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο κοντά στην τελική φάση είναι τα εμβόλια: novatax (σε 3 μήνες), το εμβόλιο του Shanghai East Hospital - Stermina Therapeutics (κάτω από 40 μέρες), το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Saskatchewan (δοκιμάζεται σε ζώα σε 6 - 8 εβδομάδες), το εμβόλιο Alpha - O Peptides (ξεκινούν δομικές σε ζώα) και το εμβόλιο του Kentucky Bio Processiung (ξεκίνησαν δοκιμές σε ζώα).

Τα στοιχεία προκύπτουν από το πρώτο "Horizon Scanning Report" σχετικά με την CoViD-19, το οποίο εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) της Αυστρίας (ΑΙΗΤΑ) και δημοσιοποιήθηκε από την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής ΗΤΑ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Φλώρα Μπακοπούλου.

Το "horizon scanning" είναι μία τεχνική, με την οποία εντοπίζονται, σε αρχικά στάδια, ενδεχόμενες σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, σε αξιόλογες απειλές και δυνατότητες.

Στην εισαγωγή της έκθεσης του ΑΙΗΤΑ, που παρατίθεται πιο κάτω μαζί με τους πίνακες των υπό μελέτη φαρμάκων και εμβολίων, επισημαίνονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Πρόκειται για φάρμακα και εμβόλια, των οποίων οι μελέτες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ή αναφέρονται συχνά ως δυνητικά αποτελεσματικά κατά του ιού και της λοίμωξης που προκαλεί.

Έγκριση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν υπάρχουν προς το παρόν εγκεκριμένα φάρμακα για την CoVid-19. Τα περισσότερα από τα υπό δοκιμή φάρμακα είναι "επαναπροσανατολισμένα": ήταν, δηλαδή, φάρμακα που είχαν λάβει έγκριση για άλλες ενδείξεις (κυρίως άλλες λοιμώξεις από ιούς) και τώρα χρησιμοποιούνται κατά του SARS-COV 2.

Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τις μελέτες έγκρισης των θεραπειών, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει συστήσει από την Πέμπτη τη δική του ομάδα εργασίας (task force) για την CoVid-19.

Σύμφωνα με τους Αυστριακούς ειδικούς, για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ στοχοθετημένων θεραπευτικών παραγόντων (αντιι-ικών φαρμάκων) και προσεγγίσεων θεραπείας εντατικής θεραπείας (υποστηρικτική φροντίδα).

Οι στοχευόμενες θεραπευτικές μέθοδοι κατευθύνονται κατά ιικών ή ανθρώπινων πρωτεϊνών ή κυτταρικών διεργασιών, με σκοπό τον αποκλεισμό του κύκλου αναπαραγωγής του ιού (διείσδυση στα κύτταρα, αναπαραγωγή στα κύτταρα, απελευθέρωση από τα κύτταρα).

Ανοσοποιητικό

Η ανοσολογική αντίδραση (απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος) είναι θεμελιωδώς επιθυμητή στους ασθενείς. Δεν πρέπει να είναι τόσο έντονη, ώστε να προκαλεί περισσότερη βλάβη παρά βοήθεια στους πνεύμονες. Για τον λόγο αυτό, οι υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις σε σοβαρά ασθενείς ασθενείς πρέπει να κλιμακώνονται.

Οι σοβαρές επιπλοκές με τις λοιμώξεις του SARS-CoV 2 προκύπτουν από μια πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση του σώματος, μία αποκαλούμενη "θύελλα κυτοκίνης" ή "σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης (CRS)".

Η παρεμπόδιση αυτής της ανοσολογικής απόκρισης από τους ανοσορυθμιστές είναι επομένως μία επιλογή θεραπείας για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που σχετίζονται με τη νόσο CoVid-19. Ορισμένες από τις ουσίες που μελετώνται, όπως η χλωροκίνη, είναι ταυτόχρονα παθογόνοι και ανοσορυθμιστές.

ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr

* Δείτε την έρευνα και τον πίνακα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v