Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε 4 ημέρες. Σε καθοδική φάση η καμπύλη της επιδημίας στη Νέα Υόρκη. Κόντρες μεταξύ πολιτειών και Τραμπ για την άρση των lockdowns.

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των θανάτων της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 40.000 σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ιταλία, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη.

Χρειάστηκαν 38 ημέρες στις Ηνωμένων Πολιτείες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 29 Φεβρουαρίου για να φθάσουν στο όριο των 10.000 θανάτων στις 6 Απριλίου, αλλά μόνο 5 ημέρες για να φθάσουν στο όριο των 20.000 θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε 4 ημέρες, με την περίληψη μη εξακριβωμένων με τεστ αλλά πιθανών θανάτων της COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 744.000 εξακριβωμένα κρούσματα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29.000 χθες, στην μικρότερη αύξησή τους κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον τελευταίο μήνα, καθώς η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και ισχυρά απαγορευτικά μέτρα στις μετακινήσεις έπληξαν την αμερικανική οικονομία.

Σε καθοδική φάση η καμπύλη της επιδημίας στη Νέα Υόρκη

Η καμπύλης της επιδημίας του κορονοϊού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται για πρώτη σε καθοδική πορεία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρισκόμαστε σε καθοδική φάση», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή.

«Η συνέχιση αυτής της καθοδικής πορείας θα εξαρτηθεί από τις πράξεις μας», προειδοποίησε ο Αντριου Κουόμο.«Πρέπει να παραμείνουμε καχύποπτοι και συντονισμένοι, για να μην υπονομεύσουμε ό,τι έχουμε επιτύχει, επέμεινε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, στην πολιτεία καταγράφηκαν 507 νέοι θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θανάτων από την 2α Απριλίου. Στις 9 Απριλίου καταγράφηκαν 799 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην αμερικανική μεγαλούπολη, το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι των 13.000 θάνατοι και περί τα 236.000 κρούσματα της νόσου του κορονοϊού.

Ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθούν μαζικά ορολογικά τεστ αντισωμάτων για να προσδιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει στον καθορισμό της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα υιοθετηθεί, εξήγησε ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η στρατηγική θα υιοθετηθεί σε συντονισμό με πέντε ακόμη βορειοανατολικές πολιτείες, το Νιού Τζέρσι, την Μασαχουέτη, την Πενσιλβάνια, το Ντέλαγουερ, το Ροντ Άιλαντ.

Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποδαυλίζει τις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των περιοριστικών μέτρων σε πολιτείες με δημοκρατικούς κυβερνήτες, ανυπόμονος για την ανάκαμψη της οικονομίας εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες «να στέλνουν το σωστό μήνυμα».

«Δεν είναι η στιγμή για την αποστολή διαφορετικών μηνυμάτων. Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους, εάν θεωρούν ότι πρόκειται για χάος ή για σύγχυση στις πολιτικές μας, αυτό θα είναι ένα φρικτό μήνυμα», είπε.

Κόντρες πολιτειών με τον Τραμπ

Εν τω μεταξύ κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού βρίσκονται σε ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους ισχυρισμούς του ότι διαθέτουν αρκετά τεστ και κατά συνέπεια είναι σε θέση να άρουν τα περιοριστικά μέτρα θέτοντας και πάλι σε λειτουργία τις οικονομίες τους, καθώς σχεδιάζονται νέες διαδηλώσεις κατά της παράτασης των περιοριστικών μέτρων.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους διαγνωστικούς ελέγχους, κάνουν ορισμένες προσπάθειες σχετικά με τα ιδιωτικά εργαστήρια. Αλλά το να προσπαθήσεις να το τραβήξεις αυτό για να φθάσεις να πεις ότι οι κυβερνήτες έχουν στην διάθεσή τους πολλά τεστ και ότι πρέπει απλώς να αρχίσουν τους διαγνωστικούς ελέγχους, ότι δηλαδή δεν κάνουμε την δουλειά μας, είναι τελείως εσφαλμένο» δήλωσε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ στο CNN.

Από την πλευρά του, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρδαμ δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ και του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς ότι οι πολιτείες διαθέτουν αρκετά τεστ είναι «προϊόν ψευδαισθήσεων».

Η περιοχή του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Ουάσινγκτον καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που στο hot spot της Νέας Υόρκης διαπιστώνεται κάμψη της ημερήσιας αύξησης θανάτων και κρουσμάτων. Η Βοστώνη και το Σικάγο εξελίσσονται επίσης σε επίκεντρα της επιδημίας Covid-19 καταγράφοντας πρόσφατα αύξηση θανάτων και κρουσμάτων.

Πολιτείες όπως το Οχάιο,το Τέξας και η Φλόριντα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας τους, ίσως την 1η Μαΐου ή και νωρίτερα, παρά ταύτα, παραμένουν επιφυλακτικές.

Οι «οδηγίες» του Τραμπ για το άνοιγμα της οικονομίας των πολιτειών των ΗΠΑ συνιστούν 14 ημέρες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων πριν από την έναρξη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενθάρρυνε μέσω του Twitter τους διαδηλωτές που ζητούν εσπευσμένη άρση των μέτρων στις πολιτείες τους με μία σειρά μηνυμάτων «Ελευθερώστε» το Μίσιγκαν, την Μινεζότα και την Βιρτζίνια...Και οι τρεις έχουν δημοκρατικούς κυβερνήτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v