Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση-σοκ από Λαγκάρντ για ύφεση 15%

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Κάνετε πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα». Δέσμευση Μέρκελ να στηρίξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης. Ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων ζητάει ο Μακρόν.

Προειδοποίηση-σοκ από Λαγκάρντ για ύφεση 15%

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το ΑΕΠ του μπλοκ μπορεί να βουτήξει ως και 15% εξαιτίας της πανδημίας και ότι διακινδυνεύουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα», ανέφεραν τρεις πηγές στο Bloomberg.

Η κα. Λαγκάρντ μίλησε στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Ένα από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι μια ύφεση 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.

Μετά την παρέμβαση της κα. Λαγκάρντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να στηρίξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης για την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πρέπει να δοθεί με τη μορφή δανείων αλλά επιδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο