Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές αγωγές κατά τουριστικού θερέτρου της Αυστρίας

Οι τοπικές αρχές κατηγορούνται για το ότι άργησαν να κλείσουν ξενοδοχεία και μπαρ στο Ischgl, με αποτέλεσμα δεκάδες τουρίστες να μολυνθούν. Πρόγευση για τις νομικές επιπλοκές της πανδημίας.

Μαζικές αγωγές κατά τουριστικού θερέτρου της Αυστρίας

Μαζική αγωγή κατά των αρχών της Αυστρίας ετοιμάζονται να καταθέσουν εκατοντάδες εκδρομείς από διάφορες χώρες -από το Ισραήλ μέχρι τη Σιγκαπούρη-, οι οποίοι μολύνθηκαν με κορωνοϊό ενόσω έκαναν σκι στο θέρετρο Ischgl της Αυστρίας, και στη συνέχεια εν αγνοία τους μετέφεραν τον ιό στις χώρες τους.

Όπως αναφέρουν οι FT, η αγωγή, που οργανώνεται από τον Peter Kolba, επικεφαλής του Αυστριακού Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτών (VSV), αφορά στο ότι «οι τοπικές αρχές άργησαν πολύ να προειδοποιήσουν τον κόσμο και να κλείσουν τα ξενοδοχεία και τα μπαρ τους, για οικονομικούς λόγους». Κατά τον ίδιο, τουλάχιστον 5.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη μαζική αγωγή.

Οι εισαγγελικές αρχές του Innsbruck έχουν μάλιστα ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενη «αμελή συμπεριφορά που προκάλεσε κίνδυνο μέσω μολυσματικών ασθενειών». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εισαγγελέα, 285 άτομα, το 90% εξ αυτών Γερμανοί, συμμετέχουν ως ιδιώτες στην έρευνα. Ο δε κ. Kolba έχει λάβει πληρεξούσιο για άλλους 600 τουρίστες. Όταν λήξει η έρευνα, τότε η VSV σχεδιάζει να κινήσει νομική διαδικασία για να ζητήσει αποζημιώσεις. «Ελπίζουμε να υποβάλουμε την πρώτη μήνυση πριν το καλοκαίρι», είπε ο κ. Kolba.

Η συγκεκριμένη αγωγή μπορεί να αποτελεί πρόγευση αυτών που έρχονται, σχολιάζουν οι FT. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να προκαλέσει κύμα νομικών προσφυγών, καθώς οι ασθενείς με Covid-19 και οι οικογένειές τους βάλλουν εναντίον αυτών που θεωρούν ως υπεύθυνους για αποτυχία περιορισμού της πανδημίας.

Στις αρχές του μήνα, η πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ δήλωσε πως υποβάλλει μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενη πως δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Eric Schmitt είπε πως, ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοί της υπέστησαν οικονομική ζημιά ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, τρεις κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης υπέβαλαν μαζική αγωγή κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία με την κυβέρνηση της Κίνας για συγκάλυψη της σοβαρότητας της Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v