Τουρκία: Είμαστε success story στην πανδημία, στείλτε τουρίστες

Επιστολή στις 70 χώρες από τις οποίες έχουν τους περισσότερους τουρίστες στέλνει η κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για τη λειτουργία των ξενοδοχείων το φετινό καλοκαίρι. Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου.

Τουρκία: Είμαστε success story στην πανδημία, στείλτε τουρίστες

Επιστολή προθέσεων στέλνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας προς περίπου 70 χώρες από όπου προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Turk, η επιστολή περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης της τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, στοιχεία για τις υποδομές υγείας της Τουρκίας «που μας προβάλλουν ως 'success story', ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές», όπως είπε.

Στην επιστολή θα επισυνάπτονται πίνακες και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Τουρκία, μόναδες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, ασθενοφόρα και νοσοκομειακά ελικόπτερα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ερσόι, «ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ θα ξεκινήσουμε τηλεφωνική διπλωματία με τους ομολόγους μας, με τους υπουργούς των 70 χωρών στις οποίες απευνθήκαμε αρχικά». Κατά τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν με τους ομολόγους τους κυρίως για τις διαδικασίες σχετικά με την έναρξη αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών αυτών. Η Γερμανία μπορεί να είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που θα στείλουν τουρίστες στην πρώτη φάση της επαναλειτουργίας των τουρκικών τουριστικών προορισμών, είπε ο κ. Ερσόι.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εγκαταστήσει κέντρα ελέγχου για την Covid-19 σε αεροδρόμια τουριστικών προορισμών (Κωνσταντινούπολης, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Σμύρνης, Νταλαμάν, Μπόντρουμ, Αττάλειας και Γκαζίπασα), αλλά και στις συνοριακές πύλες, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος είπε ότι οι έλεγχοι επισκεπτών στην Τουρκία για κορωνοϊό θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία πιστοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα αεροδρόμια, στα μεταφορικά μέσα, στις τουριστικές εγκαταστάσεις, στα εστιατόρια, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, η εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα μέτρα θα τεκμηριώνονται στα πιστοποιητικά, τα οποία προγραμματίζονται να ανακοινωθούν από την 1η Ιουνίου. Τα διεθνώς ελεγμένα αυτά πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μέσω κωδικών QR που θα αναρτώνται επιτόπου.

«Δεν είναι υποχρεωτική η απόκτηση πιστοποιητικού, αλλά το συνιστούμε. Οι λίστες πιστοποίησης θα αποστέλλονται τακτικά σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, διαδικτυακούς ιστότοπους τουρισμού, ταξιδιωτικά γραφεία και κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ερσόι στο CNN Türk. Πρόσθεσε ότι ο τομέας της φιλοξενίας θα αναβιώσει με τον εγχώριο τουρισμό και τα ξενοδοχεία-μπουτίκ πριν από τις αλυσίδες ξενοδοχείων πολυτελείας. Ο Ερσόι διέψευσε τις φήμες ότι θα σταματούσαν τα γεύματα μπουφέ και οι δεξιώσεις στα ξενοδοχεία, λέγοντας ότι οι επισκέπτες θα σερβίρονται φαγητό από έναν σερβιτόρο αντί να αυτοεξυπηρετούνται.

Η Τουρκική Ένωση Ξενοδόχων έχει ανακοινώσει ότι τα πακέτα διακοπών all-inclusive πωλούνται με επιπλέον μέτρα υγείας. Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε για την εκτίμηση της τουριστικής κίνησης για τη φετινή χρονιά, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες. Εάν μπορέσουμε να ανοίξουμε περίπου το 50-60% (των τουριστικών εγκαταστάσεων), θα το θεωρούσα επιτυχία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο", είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο εγχώριος τουρισμός στην Τουρκία θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, είχε πει, τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν με χωρητικότητα 50%, θα εκδοθούν πιστοποιητικά τήρησης των μέτρων, θα υπάρχουν ιατρικοί έλεγχοι κατά την είσοδο των επισκεπτών στο ξενοδοχείο, ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό, μείωση τραπεζιών και καθισμάτων και όχι πάνω από 2 άτομα σε ασανσέρ. Επίσης θα καταργηθεί ο ανοικτός μπουφές, θα αφαιρεθούν το τσάι και ο καφές από τα δωμάτια και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.

Η Τουρκία είχε ρεκόρ επισκεπτών το 2019 με 51,9 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 17% από το 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v