Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραβάει το σκοινί η Αγκυρα για τον Εβρο

Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα για τα χερσαία σύνορα του Εβρου, τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Κατηγορεί τη χώρα μας για παραβίαση συνόρων, που παρεμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, τόνισε νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Τραβάει το σκοινί η Αγκυρα για τον Εβρο

Προκλητική ανακοίνωση της Αγκυρας για τον Εβρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Χάμι Ακσόι αναφέρει ότι η Τουρκία "δε θα ανεχθεί τετελεσμένα" όσον αφορά τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

«Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926» ισχυρίζεται η Τουρκία, επικαλούμενη «φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το skai.gr, ζητεί τη σύγκληση τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος. 

Η τουρκική ανακοίνωση

«Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας.

Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.

Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç/Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.

Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό.

Πώς απαντά το ΥΠΕΞ για τα 16 στρέμματα που «κατέλαβαν» οι Τούρκοι στον Εβρο

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» ανέφερε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΕΞ έκανε διάβημα για… fake news ή κάτι συνέβη στον Εβρο;

Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα στην Τουρκία για κάτι που θεωρεί…fake news;», είναι η ουσία του ερωτήματος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Έβρο.

Κι αυτό διότι:

--- Την Παρασκευή, πηγές του ΥΠΕΞ, γνωστοποιούσαν το διάβημα σημειώνοντας: «Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού”. 

--- Μία ημέρα μετά, δήλαδή σήμερα, το ΥΠΕΞ τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v