Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήλωση-σοκ από Σόιμπλε: Μόνη ελπίδα της Ευρώπης να δείξει αλληλεγγύη

«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει μια ελπίδα, πρέπει τώρα να δείξει αλληλεγγύη και να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να δράσει», τόνισε το δημοσιονομικό «γεράκι». Χάνουν ισχυρό σύμμαχο οι χώρες που τάσσονται κατά της στήριξης μέσω επιχορηγήσεων.

Δήλωση-σοκ από Σόιμπλε: Μόνη ελπίδα της Ευρώπης να δείξει αλληλεγγύη

Ένα ισχυρό σύμμαχο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, έχασαν οι σκληροί του Βορρά, που αρνούνται τις επιχορηγήσεις μέσω ενός Ταμείου 500 δισ. ευρώ που προβλέπει το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη του Ταμείου.

Την Κυριακή, ο Β. Σόιμπλε, ένας από τους «σκληρούς», ένα δημοσιονομικό «γεράκι» κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010-15, εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο που ανακοίνωσαν Μέρκελ - Μακρόν.

Οι επιχορηγήσεις, κεφάλαια δηλαδή που θα δοθούν αλλά δεν θα κληθούν οι χώρες να τα επιστρέψουν (σ.σ. θα επιστραφούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό), είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί «μια οικονομική βουτιά που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στη διάρκεια του βίου μας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στη Welt am Sonntag. «Αν η Ευρώπη θέλει να έχει μια ελπίδα, πρέπει τώρα να δείξει αλληλεγγύη και να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να δράσει», τόνισε. «Οι Γερμανοί έχουν μεγάλο συμφέρον να πατήσει ξανά η Ευρώπη στα πόδια της». 

Στη συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν. Τονίζει πάντως εμφατικά ότι το «ταμείο ανασυγκρότησης» που προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι δεν σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών, «αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά, εάν τα χρήματα τοποθετούνται σωστά».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαιώνει ακόμη ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Γερμανία λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν ούτε από τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορωνοϊό αλλά ούτε και από τις διαδηλώσεις εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν μάλιστα «πόσο ανοιχτή είναι η κοινωνία μας», επισημαίνει. 

Οι παραπάνω θέσεις έρχονται τη στιγμή που τέσσερις χώρες, οι θεωρούμενες «σκληρές» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) αντιπροτείνουν δάνεια αντί για επιχορηγήσεις. «Στόχος μας είναι να προσφερθεί προσωρινή, στοχευμένη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αυτούς που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v