Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέους περιβαλλοντικούς φόρους και εισφορές ρύπων ετοιμάζει η Κομισιόν

Εσοδα αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το ταμείο με το οποίο θα δοθούν επιχορηγήσεις στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία.

Nέους περιβαλλοντικούς φόρους και εισφορές ρύπων ετοιμάζει η Κομισιόν

Στην αγορά ενέργειας στρέφεται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντλήσει έσοδα με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το ταμείο που θα προσφέρει επιδοτήσεις στις χώρες που χτυπήθηκαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που παρουσιάζουν οι Financial Times, η Φον ντερ Λάιεν θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να μπορούν οι Βρυξέλλες να αξιοποιούν τα έσοδα που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, το σύστημα «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών». Το σύστημα, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αγοράζουν και να πωλούν άδειες εκπομπής CO2, θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 10 δισ. ευρώ τη χρονιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Επιπρόσθετα έσοδα προσδοκά να αντλήσει από την επιβολή τέλους σε βιομηχανικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων απαιτεί μεγάλη κατανάλωση άνθρακα και τα οποία εισάγονται στην ΕΕ. Υπολογίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συγκεντρώσει ένα ποσό 5 έως 14 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πώς θα σχεδιαστεί η δράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v