Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ΠΟΥ

Ολομέτωπη επίθεση στην Κίνα εξαπέλυσε ο Τραμπ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξάπλωση της επιδημίας. Υπό τον «απόλυτο έλεγχο» του Πεκίνου ο ΠΟΥ σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς με το Χονγκ Κονγκ.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ΠΟΥ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Για δεκαετίες καταληστεύουν τις ΗΠΑ όπως κανένας άλλος. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάνονταν κάθε χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ιδίως τα χρόνια που ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε.

Ο κ. Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, λέγοντας πως αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, και εν συνεχεία κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο ΠΟΥ και να τις εφαρμόσει άμεσα. Αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή απέτυχαν να κάνουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε, τερματίζουμε από σήμερα τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλους σημαντικές παγκόσμιες υγειονομικές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης και μέτρα κατά της Κίνας, χωρίς ωστόσο να αγγίξει την εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, όπως θεωρούσαν πιθανό κάποιοι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο κ. Τραμπ ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν την είσοδο στη χώρα σε Κινέζους πολίτες που θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τον τερματισμό της ειδικής εμπορικής και οικονομικής σχέσης με το Χονγκ Κονγκ, μετά τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που ψήφισε το Πεκίνο.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε υποστηρίξει ότι ο νόμος αυτός βάζει ουσιαστικά τέλος στην ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v