Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση τιμών στη Wall Street προβλέπουν τα hedge funds

Το ράλι των μετοχών δείχνει αισιοδοξία για το μέλλον που δεν προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα, εκτιμούν διαχειριστές. Πώς τοποθετούνται στις αγορές και πώς καλύπτουν τα… νώτα τους.

Πτώση τιμών στη Wall Street προβλέπουν τα hedge funds

Τα hedge funds ετοιμάζονται για μια ακόμα βουτιά στις αγορές μετοχών, μετά την αυξανόμενη αναστάτωση και τους φόβους ότι το ράλι δεν αντανακλά τα πραγματικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας.

Κάποιοι διαχειριστές φοβούνται ότι οι επενδυτές σε μετοχές, συνηθισμένοι να αγοράζουν στις πτώσεις (buy the dips) στο δεκαετές bull market που ολοκληρώθηκε τον Μάιο μετά το sell off που προκάλεσε η έλευση της πανδημίας, έχουν εφησυχάσει πολύ αναφορικά με το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι οικονομίες από την κρίση και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα τεράστια πακέτα τόνωσης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.

Ο S&P ολοκλήρωσε το καλύτερο 50ήμερο ανόδου της ιστορίας του την Τετάρτη, σύμφωνα με την LPL Financial, κλείνοντας μόλις 8% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του, που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

«Οι αγορές τιμολογούν μια ‘τελειότητα’», σχολιάζει στους Financial Times ο Danny Yong, εταίρος του hedge fund Dymon Asia Capital της Σιγκαπούρης. «Η σταθερότητα στις αγορές μετοχών δεν αντανακλά την απώλεια θέσεων εργασίας και τις πτωχεύσεις που βρίσκονται μπροστά μας σε παγκόσμια κλίμακα». Ο ίδιος αγοράζει «put options», τα οποία προστατεύουν σε περίπτωση πτώσης των αγορών, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να πουλήσει σε προκαθορισμένη τιμή δείκτες μετοχών και νομίσματα. «Πιστεύω ότι θα δούμε νέα χαμηλά στις χρηματιστηριακές αγορές έως το τέλος του έτους», προσέθεσε. «Όπως μας έδειξε ο Μάρτιος… οι τιμές δεν μπορούν να αποκλίνουν επί μακρόν από τα θεμελιώδη».

Ο Paul Singer της Elliott Management, που έχει ενεργητικό 40 δισ. δολάρια, έγραψε πρόσφατα γράμμα στους επενδυτές, στο οποίο σημειώνει ότι δεδομένου πως η οικονομική κάμψη θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2008, «το ένστικτό μας λέει ότι μια πτώση 50% ή ακόμα υψηλότερη από την κορυφή του Φεβρουαρίου ίσως είναι εντέλει το μονοπάτι για τις χρηματιστηριακές αγορές».

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα hedge funds που είναι πελάτες της διακρατούν θέσεις short της τάξης των 40 δισ. δολαρίων στα futures του Euro Stoxx 50. Σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στις μετοχές, όπως προκύπτει από την JPMorgan Cazenove.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v