Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Ερευνες υδρογονανθράκων από κοινού με την Τρίπολη

Περισσότερη στήριξη στην κυβέρνηση Σάραζ υποσχέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ζήτησε πολιτική λύση στο θέμα της Λιβύης. Εν τω μεταξύ ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολές στην ηγεσία της ΕΕ για τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Ερντογάν: Ερευνες υδρογονανθράκων από κοινού με την Τρίπολη

Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη και τον ηγέτη της Σάραζ, ενώ τόνισε, όμως μεταδίδει το Reuters, ότι εμφύλια σύγκρουση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς πολιτική συμφωνία υπό τον ΟΗΕ.

Σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, δήλωσε επίσης ότι οι δυο χώρες θα προωθήσουν την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, ο στρατάρχης Χάφταρ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία προς την ειρήνη.
Όπως είναι γνωστό οι δυνάμεις του στρατάρχη, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, επιτίθεται στην Τρίπολη από το 2019. Εσχάτως όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει από κάποιες θέσεις του.

Επιστολές στην Ευρώπη από Μητσοτάκη

Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν απέστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν των προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO).

Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε: «Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Παράλληλα, διέψευσε ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Έβρο, από την πλευρά της τουρκικής πλευράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v